Στο σκαμνί του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας κάθισε την Πέμπτη 5 Μαΐου η αδελφή του πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Βαγγέλη Μπαλτά που κατηγορούνταν για το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου. Κατήγορος ήταν κάτοικος των Σερβίων, ιδιοκτήτης συνεργείου που είχε ως δικηγόρο την κατηγορούμενη.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του συνεργείου η εν λόγω δικηγόρος που είχε σχέσεις με την περιοχή αφού κατάγεται από το Πλατανόρεμα, τον είχε διαβεβαιώσει το 2008 ότι είχε υπαχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ 500.000 ευρώ. Θα αμειβόταν με το 20%. Πήρε προκαταβολή 17.000 ευρώ μετά από δάνειο της γυναίκας του, άλλες 17.000 ευρώ από δάνειο του πεθερού του και άλλες 20.000 ευρώ στο χέρι , στην οδό Αριστοτέλους της Κοζάνης, όπως ανέφερε ο μάρτυρας. Σύνολο δηλαδή 54.000 ευρώ, το 10% χωρίς τελικά να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με τα χρόνια να περνούν και τα οικονομικά προβλήματα να ξεκινούν για τον ίδιο το 2014 .Η ίδια καθησύχαζε τον πελάτη της ότι τα έχει όλα τακτοποιημένα και μάλιστα με ένα δικό της τηλέφωνο άνοιγαν όλες οι πόρτες για την έγκριση δανείων στον πελάτη της και τα συγγενικά του πρόσωπα. Όσα δικόγραφα έφταναν είτε για κατασχέσεις, απλήρωτες επιταγές, δικαστήρια τα έστελνε σε fax του ΔΕΔΔΗΕ της Θεσσαλονίκης, όπου και εργαζόταν ως νομική σύμβουλος. Εκείνη έπειθε τον πελάτη της ότι όλα κυλούν ρολόι χωρίς όμως να ασχολείται με τις νομικές του υποθέσεις με αποτέλεσμα να γίνει δίκη ερήμην και να φτάσει κατασχετήριο του μαγαζιού.

Η σύζυγος του ιδιοκτήτη του συνεργείου, πρώην ασφαλιστική πράκτορας και ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων διευκρίνισε ότι η δικηγόρος μεσολαβούσε για τα δάνεια .Ο τότε λογιστής του εξήγησε ότι είχε ετοιμάσει τα χαρτιά για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ υπάλληλος του συνεργείου δήλωσε ότι υπήρχε για χρόνια εργοστασιακό ρεύμα στο συνεργείο μέχρι που ήρθε ο ΔΕΔΔΗΕ και ξήλωσε την χελώνα. Οι παρατάσεις οφείλονταν λόγω των διασυνδέσεων της δικηγόρου με το ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρθηκε.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες και εστίασε την απολογία της στις οφειλές που είχε ο ιδιοκτήτης του συνεργείου και ο αδελφός του λέγοντας ότι ποτέ δεν έλαβε δικόγραφα ούτε εντολή να κάνει κάτι. Μίλησε για την τιμωρητική διάθεση του ιδιοκτήτη του συνεργείου, ενώ για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κάτι και δεν ασχολείται με αυτά, αλλά παραδέχτηκε ότι πήρε 34.000 ευρώ για τις εργασίες της και άλλα 20.000 ευρώ για ρύθμιση χρεών. Δεν θυμάται όμως πόσα έδωσα στην εφορία όπως είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι η κατηγορούμενη δάνειζε, κάτι μη σύνηθες για ένα δικηγόρο σε πελάτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στάλθηκαν τα δικόγραφα, η κατηγορούμενη ήξερε τι έκανε και τι βλάβη υπήρξε, αν και η ανάθεση της εντολής έγινε με όχι και τόσο τυπικό τρόπο, όπως είπε. Κατά την άποψή της εισαγγελέως τέλεσε το αδίκημα της απιστίας. Το δικαστήριο όμως την έκρινε αθώα διατηρώντας τις αμφιβολίες του. Η εντολή και η ανάθεση νομικών ενεργειών δεν αποδείχθηκε σύμφωνα με τον πρόεδρο, αλλά υπάρχει ανάληψη της δέσμευσης για το πρόγραμμα. Η συνέχεια στα αστικά δικαστήρια με το πρωτόδικο να έχει ήδη επιδικάσει 50.000 ευρώ και αρκετά αδικήματα όπως της απάτης να έχουν παραγραφεί.

Το δικαστήριο δεν παρέλειψε να ερωτήσει μήπως η σχέση με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ επί θητείας Γιώργου Σουφλιά Βαγγέλη Μπαλτά την ανάγκαζε να δίνει μικροποσά γιατί τελικά δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Η απάντηση ήταν οι φιλικότατες σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί με την οικογένεια, οι οποίες τελικά κρίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Με αναφορές και σε άλλους κατοίκους της περιοχής που έχασαν χρήματα από την δικηγόρο της Θεσσαλονίκης χωρίς αναφορά σε ονόματα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου