Νέα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, θεσπίζει το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με νέα τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας (10/4) στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού κ.α.» ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προβλέπει επιπλέον αποζημίωση για το μετακινούμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και εντός Αττικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, θεσπίζεται το ποσό των 800 ευρώ επιπλέον της μηνιαίας αποζημίωσης για τους γιατρούς και των 400 ευρώ επιπλέον για τους νοσηλευτές, που δέχονται να μετακινηθούν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο εντός των ορίων του λεκανοπεδίου.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης τροπολογίας που προβλέπει αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Και συγκεκριμένα, τη μηνιαία αποζημίωση ύψους χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών για γιατρούς και χιλίων διακοσίων (1.200) για νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, που δέχονται να υπηρετήσουν σε δομές υγείας σε νησιά, αλλά και στην υπόλοιπη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η νέα τροπολογία, ωστόσο, έχει στόχο να καμφθεί η αντίδραση των εργαζομένων και στα νοσοκομεία της Αττικής, όταν το Υπουργείο Υγείας και οι Υγειονομικές Περιφέρειες, απαιτούν τη μετακίνησή τους για να καλυφθούν τα κενά στις υγειονομικές δομές.

Έτσι, στο άρθρο 13 προστίθεται και δεύτερο εδάφιο που προβλέπει την αποζημίωση των μετακινήσεων και εντός της περιφέρειας Αττικής, έως τις 30.9.2023.

Αναλυτικά,

  • Στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται έως τις 30.9.2023, εντός δομών υγείας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους οκτακοσίων (800) ευρώ.
  • Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο μετακινείται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.6.2023 έως την 30ή.9.2023, εντός της Περιφέρειας Αττικής χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ.

Νέα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας

Στην ίδια προσπάθεια προσέλκυσης νέων γιατρών -αυτή τη φορά για την κάλυψη των τεράστιων κενών στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας στα Νοσοκομεία μας- εντάσσεται και άλλο άρθρο στην ίδια τροπολογία.

Σε αυτή, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να δώσει οικονομικά κίνητρα στους υπό ειδίκευση γιατρούς να επιλέξουν την αναισθησιολογία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θεσμοθετεί επίδομα 250 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται στους ιατρούς που ειδικεύονται στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας στα νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το εν λόγω νέο κίνητρο ακολουθεί το επίδομα που είχε προβλεφθεί στο άρθρο 54 του ν. 4999/2022 για τους ιατρούς που ειδικεύονται στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας, καθώς και στους ιατρούς, οι οποίοι παρατείνουν την παραμονή τους, μετά από το πέρας του χρόνου ειδίκευσής τους.

Επίσης, σε άλλη πρόσφατη τροπολογία υπήρξε παρόμοια πρόβλεψη και για τους στρατιωτικούς γιατρούς που ειδικεύονται στην αναισθησιολογία, στα νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Προσθήκη παρ. 16 άρθρο 54 ν. 4999/2022).

Πανευρωπαϊκό και τεράστιο το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων

Η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι από τις περισσότερο δυσεύρετες -όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Από τα ελληνικά νοσοκομεία να απουσιάζουν αυτή τη στιγμή, σχεδόν οι 3 στους 10 γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας, ενώ σχεδόν διπλάσια είναι τα κενά στους ειδικευόμενους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αναβολές χειρουργείων και τεράστιες λίστες αναμονής.

Το υπουργείο Υγείας, μετά από αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες να καλύψει τα κενά των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αποφάσισε να επενδύσει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Κι αυτή είναι η προσέλκυση νέων γιατρών –με την παροχή κινήτρων– ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η πρόσφατη κίνηση της παροχής επιδόματος.

Παράταση στη θητεία των Διοικήσεων Νοσοκομείων

Τέλος, η ίδια τροπολογία περιλαμβάνει την τρίμηνη παράταση της θητείας των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων, κάτι που υπαγορεύεται από την συγκυρία των εκλογών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως: «η θητεία όλων των διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία έληξε ή λήγει έως τις 30.4.2023, παρατείνεται από τη λήξη της και έως την 31η.7.2023».

Πηγή:iatropedia.gr