«Βιάζονται να κάνουν ανάπτυξη για μας χωρίς εμάς»

«Βιομηχανικό Τοπίο θα καταντήσει το χωριό μας»

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ»

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν στις εγκρίσεις φωτοβολταïκών σταθμών και καταστρέφουν τη Γαλατινή, την οικονομία, το περιβάλλον, την κτηνοτροφία και τη ζωή των κατοίκων.
Παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, της κοινότητας Γαλατινής και όλων των φορέων της Γαλατινής, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων, προχωράνε.

Αφού καταστρέψανε τις κορυφές των βουνών μας με τα αιολικά, ολοκληρώνουν με την περικύκλωση του χωριού μας με φωτοβολταïκά. Ένα γιγαντιαίο φωτοβολταïκό τέρας πάει να γεννηθεί στη Γαλατινή καταλαμβάνοντας 30.000 στρέμματα και πάνω από 1000 MW με διαδικασίες εξπρές. Με βάση και τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση ορίζει περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ στις οποίες στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή.

Με τη νέα οδηγία τίθεται ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί υπέρτατο δημόσιο συμφέρον με στόχο τη νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής σε βάρος των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων, αλλά και την ταχεία παράκαμψη – απόρριψη τυχόν δικαστικών προσφυγών.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα, κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα για το λαό και προστασία του περιβάλλοντος. Η ενέργεια από κοινωνικό αγαθό γίνεται πολυτέλεια, ο λαός το πληρώνει πολύ ακριβά, ή του το κόβουν. Δεκάδες συμπατριώτες μας μένουν χωρίς ρεύμα στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. Την ίδια στιγμή η ανεργία τσακίζει κόκκαλα στην περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται φαινόμενα μετανάστευσης που θυμίζουν τις εποχές του ΄50, όπως άλλωστε δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της απογραφής για το χωριό μας.

Συμπολίτες- τισσες,

Η Γαλατινή εκπέμπει SOS. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Να τους διώξουμε εμείς πριν μας διώξουν απ’ τα σπίτια μας.

3000 βοοειδή, 15.000 αιγοπρόβατα καταστρέφονται μαζί με τις οικογένειες, ιδιαίτερα των νέων κτηνοτρόφων που υπάρχουν στο χωριό μας. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα του 2023 που παράγει ενέργεια από ΑΠΕ που ξεπερνά το 47,5%.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για το δίκιο μας και το μέλλον των παιδιών μας αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν τα σχέδια εξαφάνισης της Γαλατινής.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΩΡΑ 12.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γαλατινή, 19/04/2023

Η Επιτροπή Αγώνα