Ψήφισμα για την «απερίφραστη καταδίκη για τη φρίκη προκαλεί η αδικαιολόγητη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία» ενέκρινε κατά πλειοψηφία, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο «Δυστυχώς οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και η φρίκη του πολέμου βρίσκεται πλέον ξανά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η αδικαιολόγητη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έγινε η αιτία θανάτου αθώων ανθρώπων και η αιτία δημιουργίας ενός προσφυγικού κύματος αμάχων. Έννοιες όπως «διεθνές δίκαιο», «εθνική κυριαρχία», και «ελευθερία» παραβιάστηκαν κατάφωρα.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε απερίφραστα ότι καταδικάζουμε όλη την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εκφράσουμε την ειλικρινή συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό απαιτώντας παράλληλα την πλήρη εφαρμογή των συμβάσεων του διεθνούς δικαίου. Ο πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να αποτελεί απλώς μακρινή δυσάρεστη ανάμνηση και οδηγός προς αποφυγή οποιωνδήποτε νέων συρράξεων. Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών με διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονται από δικαιοσύνη και σωφροσύνη, είναι η μόνη ορθή επιλογή».

Αιτιολογώντας την διαφοροποίηση της η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Αθηνά Τερζοπούλου έκανε λόγο για την ανάγκη «πιο προσεκτικής διατύπωσης του κειμένου, πιο φειδωλοί στις εκφράσεις, γιατί το ψήφισμα είναι σημαντικό για το μέλλον», ενώ από την ίδια παράταξη ο Χρύσανθος Ταιρίδης τάχθηκε κατά της πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας προτείνοντας την διπλωματική λύση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Στάθης Κοκκινίδης μίλησε για «βελτίωση του κειμένου» με έμφαση στον «αντιπολεμικό» του χαρακτήρα και διαφώνησε με την «μονομερή τοποθέτηση».

«Όχι» απάντησε η επικεφαλής της «Αγωνιστικής συνεργασίας» Αντωνία Χόλμπα, που νωρίτερα, ανάγνωσε δικό της κείμενο.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου
Πηγή:ertnews.gr