Κοινή συνισταμένη των περισσότερων φορέων που συμμετείχαν στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης ήταν η ενότητα και οι προτάσεις παρά η ανούσια αντιπαράθεση και οι διαπιστώσεις.

Ο Μόσχος Μόσχου, πρόεδρος του Σπάρτακου ανέφερε ότι ακόμα και πολλοί από τους φορείς δεν γνωρίζουν τι έρχεται κρίνοντας και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών στο περιφερειακό συμβούλιο. «Και ο κ. Μάντζαρης να ήταν στο βήμα του ΟΗΕ αυτά δεν θα τα έλεγε» είπε χαρακτηριστικά  για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες επαναλήφθηκαν και στα εγκαίνια του έργου του Μυτιλιναίου. Η κατάσταση δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις συνέχισε λέγοντας ότι άλλο μετάβαση και άλλο αυτό που πάει να γίνει. Καμία χώρα δεν είναι εξαρτημένη από τις ΑΠΕ, με την κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα στο φυσικό αέριο. Σήμερα γύρω στους 2.050 δουλεύουν στην Πτολεμαΐδα 5 στην περιοχή μας, 1800 από την περιοχή. 1000 θέσεις χάθηκαν από τις συνταξιοδοτήσεις, 8μηνα και 2μηνα είναι γύρω στα 1.900, από του χρόνου θα είναι ελάχιστα συνέχισε. Μέχρι το 2028 θα δουλεύει μόνο η Πτολεμαΐδα 5 και ο Άγιος Δημήτριος 5.

Ο Σάκης Μάστορας, γραμματέας του Σπάρτακου τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι αιφνιδιασμένος, πέραν της δήλωσης του πρωθυπουργού για το 2028. Πρότεινε ή να παραμείνει κανείς στο καθήκον του κάνοντας διαπιστώσεις χωρίς να έχουμε προγραμματίσει τίποτα ή να αποδείξουμε με επιχειρήματα ότι δεν μπορεί να κλείσει η ΔΕΗ το 2028. «Αν δεν βρούμε τρόπο θα μείνουμε με την αγωνιστικότατα και θα γίνουμε μια περιφέρεια φάντασμα» είπε ζητώντας να  προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα.

Ο Δημήτρης Μαυροματίδης, πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε την πολύ σημαντική εργασία του ΤΕΕ για το σκότος της μετάβασης ,αλλά και τις αποκαταστάσεις εδαφών με νούμερα.

Ο Α. Καγιόγλου, γενικός γραμματέας του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης είπε ότι ίσως είναι μια πρόκληση για όλους για να πετύχουμε τον στόχο μας. «Να μη μένουμε στη ζοφερή εικόνα του μέλλοντος και να δεχθούμε το όριο του 2028 ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.Το να αναλωνόμαστε σε υποθέσεις δεν είναι το καίριο, να βρούμε το στόχο μας, να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε και να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πλάνο

Ο Μανώλης Καρακάσης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι  θέλουμε μιας ΔΕΗ οικονομικά δυνατή για να δώσει λεφτά για αποκατάσταση εδαφών ,μετεγκαταστάσεις και τοπικό πόρο. Η απογραφή του 2021 θα δείξει  τι έχει  απομείνει  από επιστημονικό προσωπικό στον τόπο μας  συνέχισε λέγοντας ότι δεν προσαρμοστήκαμε στις αλλαγές . «Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τος επιχειρήσεις. Πρέπει να γίνουν έργα υποδομών, να φέρουμε επενδυτές γύρω από την ενέργεια». Μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο παράδοξο αν ακούγεται αυτό τονίζοντας ότι δεν έρθουν μεταποιητικές δυνάμεις για να πάρουν το εργατικό δυναμικό δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημά μας.

Ο Χάρης Τσεβεκίδης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης ζήτησε η επόμενη μέρα να είναι πιο συνεκτική, «να μη μείνουμε πάλι σε ένα προϊόν για να μην αντιμετωπίσουμε πάλι τον ξαφνικό θάνατο που έρχεται». Πρότεινε να γίνει μια ομάδα επιστημόνων που να προχωρήσουν και να διεκδικήσουν

Ο Θεοφάνους Νεράντζης, πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου ανάφερε ότι η  μεταλιγνιτική περίοδος άρχισε από το 1992, όταν δεν ήρθε ο αγωγός του αερίου για να γίνει μεικτή καύση. «Οι κρατικοδίαιτοι και όχι φωτεινοί όπως σήμερα συνδικαλιστές της ΔΕΗ  φοβούμενοι μη χαθούν θέσεις έλεγαν τι το θέλαμε το αέριο.» είπε. Σήμερα κάποια στιγμή όποιος την αναλάβει την Πτολεμαΐδα 5 θα χρησιμοποιείται φυσικό αέριο συνέχισε. Πρότεινε να γίνει συντονισμός με τους ενεργειακούς δήμους να μην χαθεί τίποτα από τη δίκαιη μετάβαση. Να προκύψουν διαθέσιμα χρήματα και όλοι οι φορείς να αξιοποιηθούν, το ανθρώπινο δυναμικό, οι  υπάρχουσες υποδομές. Μια λύση κατά την γνώμη του αν και δύσκολη μετά την κατάρρευση της συνεταιριστικής τράπεζας είναι να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο για να γίνουν μονάδες παραγωγής ρεύματος η μικρές μονάδες με ανεμογεννήτριες.

Ο Αθανάσιος Τολιόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης ανάφερε ότι το 1990 χάθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας με το κλείσιμο ΜΑΒΕ και ΛΑΡΚΟ, οι οποίες ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν. Το 2014 -2019 ήρθε η εκτίναξη της ανεργίας με την κρίση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι σοκ κατά τη γνώμη του το κλείσιμο των μονάδων το 2028 . «Πώς θα αντικατασταθούν; Ποια είναι η δίκαιη μετάβαση που ψάχνουμε;» αναρωτήθηκε. «Πρέπει να αποκτήσουμε την ενότητα που έχουμε σε όλα τα πεδία για να σώσουμε αυτά που έχουμε. Δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ αυτή η περιοχή αν κλείσουν οι μονάδες».

Ο Χρήστος Ψαλίδας, πρόεδρος των συνταξιούχων ανάφερε ότι «δεν θέλουμε να την δούμε να καταστρέφεται, δεν θέλουμε να δούμε άλλη καταστροφή .Δεν υπάρχει άλλος τομές που να παράγει και να έχει λεφτά. Το κλείσιμο των μονάδων θα επηρεάσει όλο τον κοινωνικό ιστό»

Δείτε εδώ και τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ Γιώργος Αδαμίδης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου