ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΦΕ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους εξ αυτών και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ μάλιστα ήδη έχουν πέσει τα πρώτα πρόστιμα από τους ελέγχους στη Δυτική Μακεδονία! Το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυστηρό και περιλαμβάνει αυστηρά πρόστιμα, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εστιατόρων – Καφετεριών – Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Γρηγόρης Τσαπατσάρης, οι επαγγελματίες πρέπει να συμμορφωθούν γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα!

Αρκετοί καταστηματάρχες είναι ανενημέρωτοι για τις αλλαγές του νόμου, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας ότι το πρόστιμο για το κατάστημα στο οποίο θα βεβαιωθεί παράβαση για τσιγάρο, είναι από 500 μέχρι 10.000 ευρώ και από 50-500 ευρώ στον καπνιστή! Το πρόστιμο μπαίνει ανάλογα τον χώρο στον οποίο βεβαιώνεται η παράβαση, αλλά και τον αριθμό των πελατών στον χώρο. Πχ. εφόσον μιλάμε για κατάστημα παιδότοπο, το πρόστιμο για τσιγάρο θα αγγίξει τις 10.000 ευρώ, μιας και μιλάμε για ηλικίες κάτω των 12 ετών! Ομοίως και για το αυτοκίνητα. Βαριά πρόστιμα μπαίνουν και σε νοσοκομείο, ενώ αν βεβαιωθεί παράβαση για τσιγάρο σε πιτσαρία με μεγάλους ηλικιακά πελάτες, τότε το πρόστιμο είναι μικρό.

Επίσης, όταν μπαίνει στο κατάστημα ο έλεγχος, θα πρέπει έμπροστα του καταστήματος να υπάρχουν πινακίδες ότι απαγορεύεται το τσιγάρο και αυτές να είναι εμφανείς, ειδάλλως, όπως λέει ο κ. Τσαπατσάρης βεβαιώνονται παραβάσεις. Επίσης, δεν θα υπάρχει τασάκι σε κανένα χώρο μέσα στην επιχείρηση , ενώ οι ιδιοκτήτες που αντιδρούν και δεν συμμορφώνονται στην έλεγχο, υποπίπτουν στην παράβαση.

Ωστόσο το πρόβλημα δημιουργείται σε μόνιμους πελάτες, μιας και ο καταστηματάρχης θα πρέπει να καταγγέλλει στην αστυνομία την παράβαση για το τσιγάρο, όπως προστάζει η νομοθεσία! Ωστόσο αυτά τα περιστατικά είναι λίγα. Πάντως  ήδη έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα στα καταστήματα της Καστοριάς, των Γρεβενών, ενώ αρκετά είναι και τα πρόστιμα για βεβαιώσεις άδειας χρήσης μουσικής , με τα εν λόγω κρούσματα να πυκνώνουν. Πάντως, η βεβαίωση των προστίμων είναι θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ πλέον δεν προβλέπεται ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε καπνίζοντες και μη, ενώ σε κανένα χώρο δεν επιτρέπεται το τσιγάρο. Επίσης, οτιδήποτε καπνός προέρχεται από φυτικές και ηλεκτρονικές ουσίες (δηλαδή, το ηλεκτρονικό τσιγάρο), απαγορεύονται.

Επίσης, στις 4 καταγεγραμμένες παραβάσεις, προβλέπεται 10 ημέρες αφαίρεση αδείας για το κατάστημα και με την 5η παράβαση για το κάπνισμα προβλέπεται οριστική αφαίρεση αδείας! “Το σωματείο, είμαστε υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου. Το τσιγάρο πρέπει να σταματήσει και πρέπει να το δώσουμε στον πελάτη να το καταλάβει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Β.Σ.