“ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΡΘΙΟ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ” ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

– Τι λέει για το υποχρεωτικό 30ωρο και τα άλλα προβλήματα του κλάδου

Καυτά ζητήματα με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό κλάδο, την παιδεία στα σχολεία και τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δασκάλους και νηπιαγωγούς σήμερα, συζητήθηκαν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.  Ειδικότερα, Το 30ωρο υποχρεωτικής διδασκαλίας σε εβδομαδιαία βάση στα σχολεία, αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η Προσχολική Αγωγή, οι Διορισμοί, οι Μεταθέσεις, η Ειδική αγωγή, τα ακατάλληλα σχολικά κτήρια που στεγάζουν μαθητές, απασχόλησαν τη συζήτηση. μας.

Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί τόσο της Κοζάνης όσο και πανελλαδικά έρχονται αντιμέτωποι με θέματα επίκαιρα και άλυτα και δεν έχουν να κάνουν μόνο για το οικονομικό κόστος, αλλά και θεσμικά θέματα όπως, τόνισε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης Σάκης Κωτούλας για τη δημόσια δωρεάν 14χρονη εκπαίδευση , 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή που εφέτος είναι μόνο για ένα χρόνο, για το οποίο το υπουργείο δεσμεύθηκε από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Επίσης, υπάρχουν πολυάριθμα τμήματα στα νηπιαγωγεία και ακατάλληλοι χώροι που βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα καταστήματα. Μόνο στην πόλη της Κοζάνης πρόκειται για 8 ή 9 τέτοια παραδείγματα , τα οποία είναι ενοικιαζόμενοι  χώροι.
Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση της παιδείας ολοένα και μειώνεται και πλέον έπεσε στο 2.7%. Εντωμεταξύ, τα τελευταία 7 χρόνια αποχώρησαν από την εκπαίδευση 30.000 εκπαιδευτικοί και έγιναν μηδενικοί διορισμοί. Το ολοήμερο σχολείο υποβαθμίζεται  και αποδυναμώνεται . Από την αρχή της χρονιάς έγιναν 7000 αιτήσεις παράλληλης στήριξης και έχουν ικανοποιηθεί οι 2500 μόνο! Εντωμεταξύ το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει συγχωνεύσεις τμημάτων , ενώ οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγω για μισθολογική εξαθλίωση  των εκπαιδευτικών.

Όλα αυτά τα ζητήματα απασχόλησαν την έκτακτη γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης  , μαζί με το τελευταίο θέμα που προέκυψε για το 30ωρο στα σχολεία, με το υπουργείο να μιλάει για υποχρεωτικότητα αυτών των ωρών διδασκαλίας. Αντ’ αυτού οι δάσκαλοι απαντούν πως υπάρχει νόμος από το 1985 τον οποίο ήδη τηρούν και σκοπεύουν να συνεχίσουν να το κάνουν.  Ομοίως και για το έγγραφο που μιλάει για να μένει η τσάντα των μαθητών στο σχολείο μια ημέρα το μήνα, κάτι που δεν εφαρμόστηκε ποτέ πιλοτικά, ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση , αλλά δεν μπορεί να λύσει προβλήματα όταν εφαρμόζεται μια ημέρα το μήνα.

Το υπουργείο πρέπει να δει με πιο σοβαρή ματιά  τα προβλήματα μας, λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ολομέλεια για το θέμα της μοριοδότησης , ενώ θα ακολουθήσει γενική συνέλευση των προέδρων για να πάρουν αποφάσεις για την πορεία του κλάδου.

Η παιδεία και το δημόσιο σχολείο είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας, σημειώνει ο κ. Κωτούλας, λέγοντας πως σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται για την παιδεία να συμμετέχουν δάσκαλοι, ώστε να δώσουν το πραγματικό στίγμα που επικρατεί σήμερα στο σχολείο. “Το δημόσιο σχολείο στέκεται όρθιο χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο των δασκάλων, αυτό κάναμε και θα κάνουμε και στο μέλλον”, σημείωσε ο κ. Κωτούλας. Μάλιστα για το κτηριακό, μόνο η πόλη της Κοζάνης χρειάζεται τρία νηπιαγωγεία τουλάχιστον για να λυθεί το πρόβλημα και οι μικροί μαθητές να μην κάνουν μάθημα σε ακατάλληλους χώρους, κατέληξε!

Β.Σ.