“ΔΕΝ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΑΜΕ ΣΑΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΣ – ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”

Τις ενστάσεις τους γιατί δεν ειδοποιήθηκε το Σωματείο Ζαχαροπλαστών Κοζάνης για τους πλανόδιους που έλαβαν άδειες για να στήσουν πάγκους στην πλατεία, στο πλαίσιο της Αποκριάτικης Αγοράς, εξέφρασε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Κοζάνης, Γιάννης Τσαβδαρίδης

Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, δεν είναι τόσο ότι κακώς στήθηκε η υπαίθρια αποκριάτικη αγορά στην κεντρική πλατεία, αλλά ότι δεν ειδοποιήθηκαν σαν ζαχαροπλάστες ή σαν αρμόδιο όργανο, το σωματείο που εκπροσωπεί η Κοζάνη: “Εμείς σαν κλάδος λέμε ότι υπάρχουν τόσα πολλά ζαχαροπλαστεία εκεί τριγύρω, που θα έπρεπε να ενημερωθούν και αυτά . Ενημέρωση δεν υπήρξε. Εμείς δεν θα πούμε αν ήταν καλώς η κακώς που έγινε, αλλά αυτό που λέμε αρχικά είναι πως οι τοπικοί ζαχαροπλάστες θα έπρεπε να ενημερωθούν.
Πρώτα οι ντόπιοι επαγγελματίες θα έπρεπε να προσκληθούν και εφόσον δεν βρισκόταν λύση με εμάς, τότε να καλούσε τους πλανόδιους να στήσουν πάγκους. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λέγοντας πως υπάρχουν ζαχαροπλάστες που κάνουν αυτή τη δουλειά και θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν. Είναι και το οικονομικό στη μέση, αλλά εμείς αυτό που κοιτάμε είναι πως έπρεπε να έχει γίνει η δουλειά, αρχικά”, τόνισε.  “Όταν οι πλανόδιοι βρίσκονται στην πλατεία, λογικό είναι εμείς να μην πουλήσουμε όσα πρέπει . Τη στιγμή που τα έξοδά μας είναι δυσβάστακτα , ενώ πληρώνουμε και δημοτικά τέλη. Στα δέκα μέτρα απέναντι από τους πλανόδιους, είναι ζαχαροπλάστες. Αυτοί τι θα κάνουν; Εάν κάποιος από μας βγει και ζητήσει κάτι από την πλατεία, να βγουν καρεκλάκια, τραπεζάκια, θα μας πάνε αλλού. Ενώ αυτούς, σχεδόν αυτόματα τους  έδωσαν την άδεια να είναι μέσα στην πλατεία . Αν τα γύρω μαγαζιά ζητούσαμε κάποιο χώρο για καφέ, θα μας λέγανε όπως και μας λένε, όχι. Παλιά στην Κοζάνη υπήρχαν μαγαζιά με τραπεζάκια στην πλατεία, γιατί να μη το κάνουν και κάποιοι από εμάς, προσφέροντας γλυκά, όπως σοκολατίνα και γαλακτομπούρεκο”, προσέθεσε.

Τα γλυκά που προτιμούν οι τουρίστες τις Αποκριές

Τέλος, ερωτηθείς για το τι προτιμάει κατά κύριο λόγο ο κόσμος σε γλυκό, τώρα τις Απόκριες, ο κ. Τσαβδαρίδης απάντησε πως κυρίως προτιμούν τα σιροπιαστά, όπως μπακλαβάδες, κανταΐφια, σαραγλάκια, ενώ οι τουρίστες ρωτούν ποια είναι τα παραδοσιακά γλυκά της Κοζάνης, προτιμώντας ζεματιστούς κουραμπιέδες, ζεματιστά σαλιάρια, τα σαλιάρια με άχνη.

Β.Σ.