Ενώ η Ε.Ε. προσπαθεί να «απεξαρτήσει» τις χώρες της από το ρυπογόνο καύσιμο.

Οι υψηλές τιμές χονδρικής στο αέριο που παρατηρούνται στην Ευρώπη έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να στρέφονται στον ρυπογόνο άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, εν μέσω προσπαθειών για «απεξάρτηση» των χωρών της ΕΕ από αυτόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν και οι τιμές άνθρακα στην Ευρώπη σημείωσαν και αυτές άνοδο τους τελευταίους μήνες, έχουν μείνει πίσω σε σχέση με την έξαρση στις τιμές του αερίου, προκαλώντας βραχυπρόθεσμα στροφή προς τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Εν όψει του επόμενου γύρου συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Σκωτία τον Νοέμβριο, η ΕΕ ενθαρρύνει άλλους μεγάλους ρυπαντές να προβούν σε δεσμεύσεις για πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, αποστρεφόμενοι την ενέργεια από την καύση άνθρακα.

Στο πλαίσιο των κανόνων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσια χρεώνονται για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι σταθμοί που λειτουργούν με αέριο ήταν φθηνότεροι ως προς τη λειτουργία τους από ό,τι αυτοί με άνθρακα για δύο χρόνια, λόγω του επιπρόσθετου κόστους από τις εκπομπές, μα αυτό άλλαξε κατά τον Ιούλιο.

Επίσης, οι υψηλές τιμές αερίου έχουν φέρει στροφή στο πετρέλαιο και στη Βρετανία, όπου ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του ενεργειακού μείγματος. Στη Γερμανία οι εξελίξεις έφεραν αύξηση της χρήσης του λιγνίτη, που ήταν παραδοσιακά φθηνότερος, ωστόσο σταδιακά εκτοπιζόταν από την αγορά λόγω του υψηλού κόστους των αδειών για εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με τη Σίλβια Μέσα, αναλύτρια στην Volue, η οποία ειδικεύεται σε θέμα ενέργειας, τα επόμενα δύο τρίμηνα ο άνθρακας και ο λιγνίτης αναμένεται να παραμείνουν πιο συμφέροντες στο ενεργειακό μείγμα από ό,τι το αέριο.

Κάποιοι κατηγορούν το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS)της ΕΕ για την άνοδο των τιμών στα καύσιμα, και ζητούν κανόνες για τον περιορισμό της επίδρασής του στην αγορά ενέργειας. Ωστόσο ο Μάρκους Φέρντιναντ, αναλυτής της THEMA, είπε ότι το παρόν περιβάλλον θα έπρεπε να εκληφθεί ως ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ευελιξίας και δεν θα έπρεπε να αποδίδεται στο ETS.

Η Κομισιόν από πλευράς της ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια. Μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν ήταν οι περικοπές φόρων και η κοινή αγορά καυσίμων από τις χώρες- μέλη της ΕΕ, καθώς και η κρατική βοήθεια προκειμένου νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντέξουν τις επιπτώσεις των πολύ υψηλών τιμών στην ενέργεια.

«Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας παγκοσμίως αποτελούν σοβαρό προβληματισμό για την ΕΕ. Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία και αρχίζουμε την οικονομική μας ανάκαμψη, είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους ευάλωτους καταναλωτές και να υποστηρίξουμε ευρωπαϊκές εταιρείες» είπε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Για να βοηθηθούν οι καταναλωτές η Κομισιόν προτείνει οι κυβερνήσεις να προσφέρουν εισοδηματική υποστήριξη μέσω vouchers,αναβολές πληρωμών λογαριασμών ή μερική πληρωμή τους, που μπορούν να υποστηριχθούν με έσοδα από το σύστημα εμπορίου εκπομπών άνθρακα της ΕΕ. Επίσης, συστήνονται μέτρα/ δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή διακοπών σύνδεσης, περικοπές σε φορολογικούς συντελεστές και παροχή βοήθειας σε κάποιες εταιρείες ή βιομηχανίες.

Ακόμη, η Επιτροπή είπε ότι θα ήθελε να δει και πιο μακροπρόθεσμα μέσα προετοιμασίας της ΕΕ για τέτοιου είδους «σοκ» στις τιμές, μεταξύ των οποίων και οι επιταχύνσεις επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας.

Με πληροφορίες από Reuters.
Πηγή:huffingtonpost.gr