Ο Πλάτωνας στους ‘’όρους’’ την ορίζει ως εξής:¨’’ελπίς προσδοκία αγαθού’’. Σήμερα με την ελπίδα εννοούμε μια κατάσταση της ψυχής που κάνει κάποιον να πιστεύει στη μέλλουσα πραγματοποίηση εκείνου που επιθυμεί. Στη γλώσσα της ψυχολογίας , ελπίδα είναι συναίσθημα που το προκαλεί η πιθανότητα πραγματοποίησης κάποιου επιθυμητού γεγονότος.

Αναλύοντας την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου που ελπίζει, βρίσκουμε πως αυτός αναπαρασταίνει με την φαντασία του το επιθυμητό,, θεωρεί πιθανή την πραγματοποίησή του, κατέχεται από ευχάριστο συναίσθημα, που οφείλεται στη φύση του αναμενόμενου και από συναίσθημα έντασης που αποδίδεται στην αναμονή της πραγματοποίησης.

Η ελπίδα διαφέρει από τη συγγενή της προσδοκία, γιατί σ’αυτήν , αντί για την πιθανότητα, κυριαρχεί η βεβαιότητα και γιατί το προσδοκόμενο μπορεί να μας είναι ψυχικά αδιάφορο.Η ισχύς του συναισθήματος της ελπίδας είναι ανάλογη με τον βαθμό της πιθανότητας για την πραγματοποίησή της , όπως αυτός που ελπίζει τον αντιλαμβάνεται. Όταν η πιθανότητα αυτή έχει πέρα για πέρα εξαφανιστεί, τότε την ελπίδα υποκαθιστά το συναίσθημα της απελπισίας.

Για την θρησκεία, ελπίδα είναι ο πόθος και η προσδοκία της αιώνιας ζωής και των μελλόντων αγαθών. Ο Απόστολος Παύλος την ονομάζει ‘’άγκυρα ψυχής’’και την περιλαμβάνει ανάμεσα στις δύο άλλες μεγάλες χριστιανικές, την Πίστη και την Αγάπη. Με την ελπίδα ο θεός γεμίζει τους πιστούς με κάθε χαρά και ειρήνη.

Η ελπίδα είναι μικτό προΪόν συναισθήματος και σκέψης. Το περιεχόμενό της, δηλαδή η προσδοκία του αγαθού, έχει περισσότερο συναισθηματικό βάρος και λιγότερο διανοητικό, παρ’όλο που η πρώτη πηγή της ελπίδας είναι η σκέψη.Αυτό συμβαίνει , γιατί η δύναμη που παρορμά προς την ελπίδα είναι συναίσθημα.Έτσι η ελπίδα γεννιέται στη σκέψη και ανατρέφεται στην καρδιά.Καρπός της ελπίδας είναι το θάρρος που και τα δύο μαζί, έχουν συγγένεια με την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση.Σ’όλους τους ανθρώπους είναι γνωστές η ρευστότητα και η μεταβλητικότητα της ζωής, όπου πάντα έχουμε συχνή εναλλαγή ευχάριστων και δυσάρεστων καταστάσεων.

[‘’Τα πάντα ρεί’’-Ηράκλειτος].Στις εναλλαγές της ζωής , όταν προπάντων η τροπή των πραγμάτων γίνεται για δυστυχία των ατόμων, διασπάται η συνοχή και η ισορροπία των δυνάμεων της ψυχής και του πνεύματος με κίνδυνο πολλές φορές να καταστραφεί ο άνθρωπος. Σ’αυτές τις περιπτώσεις , το πρώτο σωσίβιο είναι η ελπίδα. Ηελπίδα στη ζωή με ποικίλες μορφές.

Η ελπίδα:α] ανανεώνει το θάρρος και την πίστη.,β] Παρακινεί σε βελτίωση και επανάληψη των προσπαθειών για επιτυχία.γ] Πολλές φορές είναι τόσο έντονη, ώστε ο άνθρωπος κάνει απόπειρες να φτάσει στον σκοπό του, όσες αντιξοότητες και αν του παρουσιαστούν., δ] Είναι η μεγαλύτερη ψυχοπνευματική εφεδρεία του ανθρωπίνου ΕΓΩ. ε] Δεν αφήνει τη ζωή του ανθρώπου στη διάθεση του πόνου. στ] Διώχνει την απόγνωση. ζ] Καθιστά ανεξάντλητη την υπομονή του ανθρώπου στις δυστυχίες. η] Στερεώνει την ψυχή και τον νού, ώστε να προβαίνει κάθε φορά σε αναδημιουργία. θ] Καλύπτει το κενό από την απογοήτευση και το χάσμα από την λύπη, όπως ο κισσός καλύπτει και ωραιοποιεί τα ερείπια. ι] Είναι πρόδρομος κάθε χαράς και επιτυχίας. Όταν μάλιστα στηρίζεται σε θετικά δεδομένα, τότε τα φτερά της δεν χωρούν στο χώρο της ψυχής, που την κάνει να αδημονεί και να προγεύεται το αίσιο της προσδοκίας.

Πολλοί άνθρωποι ζουν μόνο με ελπίδες, όμως κάτι τέτοιο είναι επισφαλές και επικίνδυνο , γιατί τότε η ελπίδα αφαιρεί την βούληση και την πρωτοβουλία, μειώνει την ενεργητικότητα , οδηγεί στην τεμπελιά και φέρνει τον άνθρωπο στην κενοδοξία. Δεν πρέπει ο άνθρωπος να ελπίζει σε ακατόρθωτα πράγματα. Επιβάλλεται να εξετάζει με ψυχραιμία και ορθοφροσύνη, το κατορθωτό κάθε ενέργειας και πράξης του, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να πέσει σε ματαιοδοξίες..

‘’μη φοβηθείς αυτόν π’εστήριξε την πίστη του επάνω στην ελπίδα!

Τον είδα στη ζωή να μάχεται μα πάντα ανίκητο τον είδα’’

Γ. ΒΕΡΙΤΗΣ

Η ζωή δε διαρκεί μονάχα μερικές στιγμές ή ελάχιστες ώρες ή μέρες, μα ολόκληρα χρόνια. Τα πυκνά νέφη και τις θύελλες διαδέχονται λιακάδες και τις τρικυμίες γαλήνη και η θαλλασινή γλυκύτητα. Γαλήνη και η γλυκύτητα της θάλασσας είναι που δίνουν σάρκα και οστά στην ανθρώπινη ψυχή για να ελπίζει.

ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ- ΠΟΛΥΞΕΝΗ