Πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου, διαδικτυακά, η πρώτη συνάντηση μεταξύ της ANKO Δυτικής Μακεδονίας και του Armenian National AGRARIAN University με στόχο την διερεύνηση συνεργασιών σε τομείς εξειδίκευσης των δύο φορέων.

Από το Agrarian University συμμετείχε η κα. Monsisyan Mariam καθηγήτρια και Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου και από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Δ. Μακεδονίας η κα Έλενα Νάμινι, Γενική Διευθύντρια, η Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου, Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και η κα Βάσω Βάντα, εντεταλμένη Σύμβουλος Στρατηγικού σχεδιασμού.

Το Εθνικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Αρμενίας, διάδοχος φορέας των Κτηνιατρικών Ινστιτούτων της Αρμενικής Γεωργίας και του Ζωολογικού Κήπου του Ερεβάν, πρωτεύουσας της Αρμενίας, είναι κρατικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχει εξειδικευμένη γνώση στους φοιτητές του στα γνωστικά αντικείμενα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και της έρευνας και της καινοτομίας, αξιοποιώντας διεθνείς συνεργασίες στους προαναφερόμενους τομείς.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η κοιλάδα του Βιβλικού Αραράτ στην Αρμενία θεωρείται μία από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου στην οποία παρασκευάζονται τα θρυλικά Αρμένικα μπράντυ “ArArat”, από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών μέχρι και σήμερα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της οινοποιίας αλλά και του αγροτουρισμού και τέθηκε η βάση για κοινή συμμετοχή στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και την κατάρτιση και την εκπαίδευση σε θέματα αγροτικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας.

Πηγή: Elena Namini