Εκδήλωση με θέμα: ‘’Παρουσίαση των Εγκυκλίων: α. της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και β. του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ‘’Περί του πολέμου στην Ουκρανία’’, πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Εκδήλωση, συναπτόμενη στο Μεγάλο Απόδειπνο, με θέμα: ‘’Παρουσίαση των Εγκυκλίων: α. της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (3057/15-3-2022), και του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου (198/10-3-2022), ‘’Περί του πολέμου στην Ουκρανία’’, πραγματοποιήθηκε (21-3-2022) στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου.

Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αποδείπνου ο π. Κ.Ι.Κ. διάβασε τις 2 Εγκυκλίους ‘’Περί του πολέμου στην Ουκρανία’’, για να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πιστοί για τη θέση της Εκκλησίας απέναντι στο φλέγον ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο.

Επιλέγω κάποια σημεία από τις 2 Εγκυκλίους.

α. Εγκύκλιος Ιεράς Συνόδου.
Η Ιερά Σύνοδος ‘’αποφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό, εκφράζοντας την θλίψη και την αγωνία Της για τον καταστρεπτικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της Ουκρανίας. Η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται έντονο το χρέος να καταδικάσει την βίαιη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας για τα, ως μη ώφειλε, θύματα του πολέμου και όλους τους διωκόμενους. Θρηνεί για όσους θανατώθηκαν, αλλά και για όσους ακόμη δοκιμάζονται και διώκονται. ………… Η ευθύνη πάντων ημών των Ορθοδόξων Χριστιανών έναντι αυτών των ολεθρίων καταστάσεων συνεπάγεται έμπονη προσευχή και έντονη δράση… Δυστυχώς, μέσα από αυτές τις τραγικές καταστάσεις φανερώνεται και η αποτυχία μας ως ανθρώπων και ειδικότερα ως Χριστιανών, ακόμη και ως εκκλησιαστικών ηγετών, να ζούμε μέσα στην ειρήνη που μας κληροδότησε ο Χριστός: Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν. (Ιωάνν. 14,27)’’.  Οφείλουμε, λοιπόν, προς δόξαν Θεού, να πληροφορήσουμε την διακονία μας … Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος. Ακολουθούν τα ονόματα των 12 Σεβ. Συνοδικών’’.

(Ολόκληρη την Εγκύκλιο μπορείτε να την διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος).

β. Εγκύκλιος Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
‘’Με μεγάλη λύπη ολόκληρος ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί με θλίψη και αγωνία τα πολεμικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία. Κανένα από εμάς δεν αφήνει ασυγκίνητους η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άνθρωποι εκεί. ….. Δεν πρέπει να μείνουμε στην αντιπολεμική κραυγή διαμαρτυρίας και στην από τηλεοράσεως παρακολούθηση της καταστροφής. …. Η Εκκλησία μας ανοίγει την φιλόστοργη αγκαλιά Της στους εμπερίστατους αδελφούς μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.  Θεωρούμε αναγκαίο και χρέος επιβεβλημένο την συγκέντρωση αγαθών σ’ όλους τους Ναούς της καθ’ ημάς θεοσώστου Επαρχίας όπως: ΤΡΟΦΙΜΑ και ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. Ο Μητροπολίτης. Ο Σερβίων και Κοζάνης ΠΑΥΛΟΣ’’.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών υγιεινής στους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης μέχρι την 28η Μαρτίου.

ΥΓ.: Μικρό παιδί, συνοδευόμενο από τη μάνα του, έφερε στο Ναό ένα πακέτο γαριδάκια. ‘’Για ένα συμμαθητή μου στην Ουκρανία’’, μου είπε.

‘’Ο Θεός, ιλάσθητι ημίν τοις αμαρτωλοίς’’ (Στίχος του Μεγάλου Αποδείπνου).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
22-3-2022