Η δίκη με κατηγορούμενους  τέσσερις πρώην διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ συνεχίστηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης με τις μαρτυρίες καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στελεχών της ΔΕΗ.  Οι τέσσερις κατηγορούνται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τον εμπλουτισμό των νερών με το τοξικό εξασθενές χρώμιο στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου Κοιλάδας και Ακρινής λόγω της κακής διαχείρισης της τέφρας.

Η Μαρία Περράκη, γεωλόγος με αντικείμενο την ορυκτολογία και συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανΈφερε ότι ο κύριος παράγοντας στις αυξημένες ποσότητες χρωμίου είναι τα πετρώματα της περιοχής. Μίλησε ξεκάθαρα για ιογενή χαρακτήρα προέλευσης του χρωμίου αποδίδοντας  και στα λιπάσματα των αγροτών ως ανθρωπογενή δραστηριότητα κάποια συνέργεια στην παρουσία χρωμίου. Η τέφρα είναι ήσσονος σημασίας τόνισε.

Η τέφρα όταν έρχεται σε επαφή με το νερό τσιμεντοποιείται και δημιουργεί σταθερές, αδιάλυτες δομές που δεσμεύουν τα μέταλλα, οπότε και το χρώμιο ανέφερε. Για τα μικροσωματίδια (ιπτάμενη τέφρα) απάντησε ότι δεν επιβαρύνουν, μιας και κάτι τέτοιο θα φαινόταν από τις μετρήσεις στα επιφανειακά νερά, όπως στο Σουλού, όπου δεν υπάρχουν αυξημένες ποσότητες χρωμίου. Στάθηκε στις αυξημένες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου με 130 mg  στο Βέρμιο και επεσήμανε ότι οι μετρήσεις  κάτω από τις αποθέσεις της τέφρας της Ακρινής, αλλά και στον ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας είναι χαμηλές.

Δεν δικαιολογεί η αποτύπωση του ΑΠΘ τη διήθηση της τέφρας στα νερά τόνισε,  ενώ τα ισότοπα δεν καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα, είναι θέμα ερμηνείας. Τα πετρώματα πέριξ του Α9 έχουν χαμηλή περατότητα πρόσθεσε .

Ο Άνθιμος Ξενίδης, καθηγητής στη Σχολή Μεταλλείων –Μεταλλουργών  στο Ε.Μ.Π. μίλησε για τους τέσσερις παράγοντες  που πρέπει να συνεργούν για να υπάρχει εξασθενές  χρώμιο :το χρώμιο, το νερό, η οξείδωση με οξείδια του μαγγανίου, η φύση του υλικού, δηλαδή το είδος των πετρωμάτων. Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια μελέτη δική του όπου έβαλε νερό σε τέφρα και μετά τη  έβδομη μέρα είχε τσιμεντοποιηθεί. Λανθασμένος ο τρόπος που βλέπει τα αποτελέσματα η Θεσσαλονίκης, είπε.

Ως μάρτυρες μίλησαν επίσης οι διευθύντριες  περιβάλλοντος του ΛΚΔΜ και της κεντρικής διεύθυνσης , οι οποίες και ανέφεραν ότι τηρούνταν απαρέγκλιτα οι περιβαλλοντικοί όροι. Το ΛΚΔΜ έχει ISO, αυτό πιστοποιείται ετησίως, ενώ ο Α9 ήταν προσωρινός χώρος απόθεσης της τέφρας απάντησαν.

Ενδιαφέρουσα  ήταν η παρουσίαση μιας παλιότερης μελέτης του ΕΜΠ από την πολιτική αγωγή του 2008 , στην οποία αναφέρεται ότι η απόθεση της καθαρής τέφρας παρουσιάζει σημαντική έκπλυση χρωμίου κατά 170%.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων και τις αγορεύσεις.

Η τρίτη μελέτη της Περιφέρειας Δ.Μακεδονίας για το εξασθενές χρώμιο: Αμελητέα η συμβολή της τέφρας στην παρουσία του- Υπεύθυνη η γεωλογία και τα πετρώματα

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου