Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για τα δύο βραβεία, ένα χρυσό και ένα αργυρό που κατέκτησε ο Συνεταιρισμός μετά από συμμετοχή σε δύο επιλεγμένους διαγωνισμούς.

Πρόκειται για το χάλκινο βραβείο στο διαγωνισμό Αθήνα 2019 το Μάρτιο και το αργυρό βραβείο στο διαγωνισμό Λονδίνο 2019 τον Απρίλιο. «Πήραμε δύο βραβεία, στην Αθήνα το χάλκινο και στο Λονδίνο το ασημένιο στη γευσιγνωσία. Στο Λονδίνο γίνονται τρεις διαγωνισμοί , στην ποιότητα, στην γευσιγνωσία και στην συσκευασία» με το Συνεταιρισμό νε έχει πάρει και το χρυσό το 2017 στον ίδιο διαγωνισμό.

Το 2017 είχαμε σαρώσει τα βραβεία ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνοντας πέντε χρυσά , ένα αργυρό και μια τιμητική διάκριση ως το καλύτερο ελαιόλαδο της Μακεδονίας. «Αυτά τα βλέπει ο καταναλωτής, θέλει να δοκιμάσει το λάδι και δίνει υπεραξία στο λάδι των Ιμέρων με τους κοζανίτες να το τιμούν ιδιαίτερα» ανέφερε ο πρόεδρος.
Γίνονται τα πρώτα ανοίγματα στη Γερμανία ,οι εισαγωγείς είναι επαγγελματίες, συμμετέχουν στις εκθέσεις, βλέπουν τα βραβεία, ζητούν δείγματα και προχωράει η διαδικασία. Πρόβλημα υπάρχει για την τυποποίηση .Υπάρχει απόφαση στις 8 Μαΐου του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για την κατασκευή τυποποιητηρίου –εμφιάλωσης ελαιόλαδου στα Ίμερα. Έχει εγκριθεί ποσό 110.000 ευρώ για να γίνει ένα πρόσθετο κτίριο για την τυποποίηση και όλες τις αναλύσεις , την οξύτητα, αλλά ακόμα δεν προχώρησε η διαδικασία.

«Ως συνεταιρισμός πουλήσαμε πέρυσι 2.000 φυτά-ελαιόδεντρα , ίσως και πάνω από 4.000-5.000 συνολικά» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, γεγονός που αποδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή σε μια περιοχή με 80.000 ελαιόδεντρα σε πάνω 3.000-3.500 στρέμματα. Η φετινή παραγωγή βεβαίως είναι καταστροφική, έως 5-10 % ίσως φταίνε οι παγετοί, ίσως οι καταστροφικές βροχές. Επιτροπή του ΕΛΓΑ εκτίμησε το μέγεθος της καταστροφής. «Το ελαιόλαδο θα συνεχίσει αυτή την ανοδική τάση και θα πάρει και την υπεραξία που του αξίζει. Το μέλλον είναι ρόδινο αν συνεχίσουμε με το τυποποιητήριο, γιατί αυτόματα με τις εξαγωγές διπλασιάζεται η τιμή του ελαιολάδου».

Ιωάννα Παπαδημητρίου