Εγκρίθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή & λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 145 MW, στη θέση «ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ» της Δ.Ε. Ασκίου, του Δήμου Βοΐου και της Δ.Ε. Βλάστης του Δήμου Εορδαίας, της Π.Ε. Κοζάνης Φορέας του έργου η εταιρεία: «ΤΕΙΧΙΟ Ι.Κ.Ε.» και το μεγαλύτερο μέρος του έργου αφορά την Γαλατινή .

Η ΔΙΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης ενέκρινε επίσης τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή & λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 175MW, στη θέση «ΜΑΓΟΥΛΑ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΡΑΧΗ» της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη,. Φορέας του έργου η εταιρεία: «ΠΙΒΟΤ ΣΟΛΑΡ Ι.Κ.Ε.»

Το πρώτο έργο πρόκειται να εγκατασταθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού 1.776.867,18 m2 της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου, του Δήμου Βοΐου και της Δημοτικής Ενότητας Βλάστης του Δήμου Εορδαίας. Το δεύτερο πρόκειται να εγκατασταθεί σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 2.758.460,71 τ.μ. για τις οποίες έχει γνωμοδοτήσει θετικά υπό όρους και προϋποθέσεις το Δασαρχείο Κοζάνης και η Δ/νση Δασών Κοζάνης. Το ΠΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας της ΑΔΗΔΜ γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά και για τα δύο έργα.

Το κοινό που έχουν τα δύο έργα είναι ότι διαχειριστές τους Γιώργο και Χρήστο Μανωλόπουλο της Cantreva Α.E.μιας μεγάλης αναπτυσσόμενης εταιρείας στον χώρο των ΑΠΕ με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Δικό τους ήταν το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα της Νότιας Εύβοιας που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εταιρεία διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων τόσο την χώρα όσο και στο εξωτερικό κυρίως στη Ρωσία. Ο αγώνας λοιπόν των κατοίκων της Γαλατινής απέναντι σε τέτοιους ομίλους είναι πραγματικά άνισος , αλλά αν κρίνουμε από το φωτεινό παράδειγμα του Νυμφαίου όλα γίνονται.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Τεράστια πάρκα από την Cantreva Α.Ε. στο δήμο Κοζάνης – Πάνω από 700 MW μεταβιβάζονται σε Ι.Κ.Ε. της ίδια εταιρείας

 

Ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά της Γαλατινής-Γιώργος Κασαπίδης: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο