ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ “ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ” ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥΣ

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να βγουν στους δρόμους, διεκδικώντας ελαφρύτερη φορολόγηση και μια σειρά άλλων ζητημάτων που πλήττουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο. Μάλιστα το πρωί της Πέμπτης αγρότες από όλα τα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη , διαμαρτυρόμενοι για θέματα που αφορούν αποζημιώσεις και όχι μόνο. Μάλιστα, διένειμαν τα αιτήματά τους σε διερχόμενους οδηγούς οχημάτων, με στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος.

elga_kozanis3

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μόσχου, εκπρόσωπων του συντονιστικού όλων των μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας: “Ενόψει των κινητοποιήσεων που έρχονται και σε συνέχεια των αγροτικών μπλόκων της προηγούμενης χρονιάς και με αφορμή τα προβλήματα με τις αγροτικές επιδοτήσεις αλλά και τα τελευταία φορολογικά μέτρα που θίγουν πολύ τους αγρότες , μπαίνουμε στη λογική συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων. Εμείς είμαστε εδώ στην Κοζάνη σήμερα, ενώ στις 17/12 υπάρχει μια πανελλαδική συγκέντρωση στη Λάρισα όπου θα προσδιοριστεί ο χαρακτήρας των κινητοποιήσεων μετά τις γιορτές”.

Οι αγρότες ζήτησαν τη συμπαράσταση των σωματείων, όλων των εργαζομένων και όλων των κοινωνικών ομάδων που θίγονται από τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα με τα μνημόνια, λέγοντας πως “τους θέλουμε όλους συμπαραστάτες, ενάντια στην πολιτική κοινωνικού αυτοματισμού της κυβέρνησης”. Ο ίδιος μίλησε για μια κοινωνική αλυσίδα που θίγει όλη την κοινωνία, λέγοντας πως με τα νέα μέτρα θα υπάρξουν άνεργοι και από τον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε τη μορφή των κινητοποιήσεων, λέγοντας πάντως ότι τα τρακτέρ θα βγουν και πάλι στους δρόμους, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα κλείνουν ή όχι οι δρόμοι.

Ειδικότερα για το θέμα του ΕΛΓΑ, είπε πως ακόμη δεν έχουν μπει οι επιδοτήσεις για τα φασόλια της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν πρόβλημα με τις εκτιμήσεις, ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται και το αγροτικό εισόδημα μειώνεται.

elga_kozanis5

Εντωμεταξύ την Πέμπτη στις 19.30 η συντονιστική του Βοΐου έχει συνάντηση αγροτών στη Νεάπολη, όπου σε μεικτή συγκέντρωση θα συμμετέχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες με στόχο να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον, ενώ παράλληλα θα γίνουν ενημερώσεις για τις ζωικές και φυτικές παραγωγές. “Όλες οι κοινωνικές ομάδες μπορούν να συμμετέχουν, με στόχο να προωθηθούν τα προβλήματά μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαράλαμπος Ιακωβίδης, εκπρόσωπος της συντονιστικής αγροτών Βοϊου.

Από την πλευρά της Χαρούλα Κρητικού, εκπρόσωπος των μπλόκων Αμυνταίου, Πύργων, Βεγόρας, μίλησε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, λέγοντας πως “η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Δεν μας μένουν χρήματα και με το ασφαλιστικό και φορολογικό δεν ξέρω πως θα βγάλουμε τη χρονιά μας και πως θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε”, σημειώνοντας πως το αγροτικό κομμάτι είναι αυτό που θα βοηθήσει να βγούμε από την κρίση.

elga_kozanis1  elga_kozanis4 elga_kozanis6

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
“Φοροληστεία σε βάρος αγροτών- κτηνοτρόφων προβλέπει φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, φορολογία 22% ως 20000€ εισόδημα και μετά αυξάνει σταδιακά στο 29% ως 300006 εισόδημα, 36% ως 400006 και 45% σε μεγαλύτερο εισόδημα. Με τα πολυήμερα μπλόκα καταφέραμε να κερδίσουμε μείωση της φοροληστείας αφού ισχύει αφορολόγητο όριο 8670-95006.
Θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολλά δις ευρώ σε έμμεσους φόρους που αφορούν και τους αγρότες – κτηνοτρόφους αφού από 1/1/2017 θα επιβληθούν νέοι ειδικοί φόροι και τέλη στα καύσιμα κίνησης, την κινητή τηλεφωνία, τα τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, στον καφέ και από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Καταργήθηκε από τον Οκτώβριο η επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα για τους αγρότες.
Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92,7 εκατ. Ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. Ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΠΥ ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεων τους.
Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, η ^ρνηση του ΕΛΓΑ ν’ αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, οι περικοπές και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ, των επιδοτήσεων/ ενισχύσεων κι ο αποκλεισμός απ’ αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών, οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαζικό ανυποχώρητο αγώνα. Να δώσουμε μαχητική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό μαζί με τα εργατικά σωματεία διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός και να μείνει στα χαρτιά το ασφαλιστικό έκτρωμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.
Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να μας οδηγήσουν στο ξεκλείρισμα.
Διεκδικούμε να τελειώσει ο ΕΛΓΑ με τις ενστάσεις του 2015. Να τελειώσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών του 2016. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο 100% των ζημιών που πάθαμε από παγετούς, χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις την χρονιά που πέρασε”.

Β.Σ.