Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες μία από τις πιο όμορφες της ζωής τους. Ωστόσο, οι μεταβολές που συντελούνται στο γυναικείο σώμα μπορεί να επιφέρουν σε ορισμένα περιστατικά, δυσάρεστες ενοχλήσεις (ναυτίες, κιρσοί, αιμορροΐδες), τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Αν διανύετε την περίοδο της εγκυμοσύνης σας και ετοιμάζεστε να φύγετε για διακοπές, δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να προσέξετε λίγο πριν κλείσετε τη βαλίτσα για το ταξίδι.

Ποιο μεταφορικό μέσο είναι καταλληλότερο

Όσο είστε έγκυος, έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε με όλα τα μεταφορικά μέσα -εκτός από τη μηχανή, καθώς οι μετακινήσεις με μηχανή απαγορεύονται σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, λόγω κραδασμών Ωστόσο, είναι σημαντικό η διάρκεια του ταξιδιού να μην είναι μεγάλη αλλά και να έχετε την ευκαιρία να σηκώνεστε και να περπατάτε.

Συγκεκριμένα, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, αρχικά πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, αν υπάρχει κάποια αντένδειξη για το αεροπορικό ταξίδι στην περίπτωσή σας. Οι ιατροί συνήθως συστήνουν να το αποφεύγουν οι έγκυες αν έχουν περάσει τον 7ο μήνα. Όσο διαρκεί το ταξίδι με αεροπλάνο, φροντίστε να σηκώνεστε για να περπατάτε κάθε περίπου μισή ώρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης θρομβώσεων.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με πλοίο, τότε μεριμνήστε ώστε να περιορίσετε την κατανάλωση πολλών υγρών πριν από το ταξίδι, για να αποφύγετε τη ναυτία και προμηθευτείτε κράκερ ή και φρυγανιές για τον ίδιο λόγο. Προσπαθήστε να μην παραμείνετε παρά ελάχιστα στο γκαράζ του πλοίου διότι οι αναθυμιάσεις μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία.

Το πλέον κατάλληλο μέσο για τις έγκυες είναι το τρένο καθώς είναι ιδανικό για μακρινά ταξίδια και επιτρέπει διαλείμματα με περπάτημα και φυσικά, το αυτοκίνητο. Δεδομένου ότι δεν οδηγείτε εσείς -ειδικά αν έχετε ξεπεράσει τον 7ο μήνα- ο οδηγός πρέπει να διατηρεί σταθερή ταχύτητα και να αποφεύγει τις λακκούβες που προκαλούν κραδασμούς. Φροντίστε ώστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και ένα μικρό μαξιλαράκι για να στηρίζετε τη μέση σας.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε στις διακοπές

Στη διάρκεια των διακοπών σας μεριμνήστε ώστε να τηρείτε ένα υγιεινό πλάνο διατροφής, χωρίς να στερηθείτε φυσικά τις καλοκαιρινές λιχουδιές. Καταναλώστε λοιπόν, άφοβα ωμά λαχανικά και φρούτα τα οποία πρέπει να πλένονται πολύ καλά. Αποφεύγετε όμως, τις ωμές σαλάτες σε εστιατόρια σε περίπτωση που τα λαχανικά δεν είναι σχολαστικά πλυμένα. Απολαύστε άφοβα δροσιστικές γρανίτες με μέτρο, κυρίως από φρούτα και με την ελάχιστη δυνατή προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να καταναλώσετε όλα τα φαγητά αρκεί να μαγειρεύονται πολύ καλά αλλά καλύτερα είναι να αποφεύγετε τα ωμά ψάρια και τα όστρακα. Όσο για το αλκοόλ, λίγη μπίρα ή κρασί δεν βλάπτει, αρκεί να μην γίνεται συστηματική χρήση και κατάχρηση.

Τι επιτρέπεται και τι όχι για τη θάλασσα

Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται και θεωρείται μάλιστα, ιδανική γυμναστική, αρκεί να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να κολυμπάτε σε καθαρά νερά για την αποφυγή κάποιας λοίμωξης. Μετά το μπάνιο μην ξεχνάτε να αλλάζετε μαγιό. Όσο είστε έγκυος, δεν συστήνεται να κάνετε θαλάσσια σπορ διότι ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σημαντικός. Όσο βρίσκεστε στην παραλία, προτιμήστε να κάθεστε σε σκιά και να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία. Φοράτε πάντα αντηλιακό ανάλογα με την προστασία που χρειάζεται το δέρμα σας και αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 έως τις 4 το μεσημέρι.