Διατυπώστε στον εαυτό σας το ερώτημα :’’Τι είναι εκείνο που πράγματι θέλω;ποιο σκοπό επιδιώκω;’’. Ξεκαθαρίζοντας μέσα σας την απάντηση, μπορείτε πλέον να στρέψετε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση το δημιουργικό δυναμικό του πνεύματός σας.Ο συνδυασμός της δημιουργικής σκέψης και της αισιοδοξίας εγγυάται, πάντα σχεδόν, την επιτυχία.

Θετική σκέψη, σημαίνει να χαίρεσται γι’αυτά που έχετε. Αφήστε εκείνα που δεν έχετε. Πείτε ‘’τα προβλήματά μου δεν υπάρχουν’’.’Ελλειψη ρεαλισμού;Όχι, συνειδητά θετική θεώρηση.Χωρίς λόγο,ένα σωρό μικροπράγματα μας τσιτώνουν τα νεύρα και μας χαλάνε την διάθεση απ’το πρωί ως το βράδυ. Χάλασε το αυτοκίνητο….Ε,δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου!Θα πάτε με τα πόδια και θα σας κάνει καλό. Βρέχει και δεν βρίσκετε ταξί….Ε,δεν θα λιώσετε! Και αυτή η βροχή χρειαζόταν πολύ στα σπαρτά. Κάθε τι έχει την καλή του πλευρά. Απορρίψτε την αρνητική …αγνοήστε την.

Έτσι κι αλλιώς , ο όλος τρόπος με τον οποίο σκέπτεστε σήμερα δεν σας κάνει απόλυτα ευτυχισμένους. Ενδεχομένως και καθόλου. Συνεπώς, με το να αλλάξετε φιλοσοφία του σκέπτεσθαι τι έχετε να χάσετε;Γιατί να επιχειρείτε; Το αποτέλεσμα, σας βεβαιώ, θ’αξίζει τον κόπο.

Ακολουθήστε την εξής τακτική:Κάθε φορά που θα έρχεται στο νού σας μια σκέψη αρνητική, αντικαταστήστε την με την αντίστοιχη θετική. Οι μικρολεπτομέρειες της ζωής σας παρέχουν ένα σωρό ευκαιρίες για να εξασκηθείτε. Αρχίστε λοιπόν να εφαρμόζετε αυτή την τακτική συνεχώς.Διότι αν δεν είστε σε επιφυλακή συνεχώς, οι αρνητικές σκέψεις σας αιχμαλωτίζουν και σας κάνουν δέσμιους, χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε.

Αν ένα πρόσωπο που εκτιμούσατε και το είχατε εμπιστοσύνη σας προδώσει, μη βουλιάξετε σ’ένα τέλμα στεναχώριας.Αυτό που σας έκανε , έγινε πιά. Παράλληλα όμως, σας αποκαλύφθηκε μια πλευρά του χαρακτήρα αυτού του προσώπου, την οποία έως τώρα αγνοούσατε. Σκεφτείτε , πρώτον:Αν δεν αγνοούσατε , ούτε θα εκτιμούσατε αυτό το πρόσωπο ούτε θα τον είχατε εμπιστοσύνη. Για ένα άτομο όμως που δεν αξίζει ούτε εκτίμησης ούτε εμπιστοσύνης, ποιος ο λόγος να στεναχωριέται κανείς;Σκεφτείτε, δεύτερον:Αφού αυτός είναι κατά βάθος ο άνθρωπος τον οποίο εσείς θεωρούσατε διαφορετικό, καλύτερα που έπεσε η μάσκα. Τώρα ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε κι έτσι μπορείτε να φυλαχτείτε μελλοντικά από πράγματα χειρότερα.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο την αρνητική σκέψη που σας προκάλεσε κάποιο γεγονός[‘’ τι απογοήτευση, ο δικός μου άνθρωπος….ο φίλος να φερθεί τόσο κάλπικα, ποτέ δεν το περίμενα!’’]να αντικατασταθεί με την αντίστοιχη θετική[‘’καλύτερα, τουλάχιστον τώρα που πατάω και μπορώ να πάρω τα μέτρα μου’’].

Αντιλαμβάνομαι ότι, μέσα σας, θα αναρωτιέσται στο σημείο αυτό πως θα καταφέρετε να εφαρμόσετε τον κανόνα του θετικώς σκέπτεσθαι όταν δεν θα πρόκειται για καθημερινά μικρογεγονότα, αλλά για περιστατικά πολύ σοβαρά.Στις χωρίς ιδιαίτερη σημασία αναποδιές, που σε όλους μας τυχαίνουν κάθε μέρα, εύκολο είναι πράγματι να πει κανείς , ένα ‘’δεν βαριέσαι’’ ή ‘’καλύτερα’’….Στις μεγάλες ατυχίες όμως, στα μεγάλης σημασίας δυσάρεστα γεγονότα, δεν θα πάει περίπατο η φιλοσοφία της θετικής θεώρησης;

Μην ανησυχείτε! Αν έχετε όντως ασκηθεί συστηματικά στο να αλλάζετε την οπτική γωνία απ’ την οποία βλέπετε τα πράγματα- έστω τα μικρά πράγματα, αλλά κάθε μέρα- ο τρόπος αυτός της θετικής σκέψης θα σας γίνει σιγά σιγά δεύτερη φύση.Οι μηχανισμοί αναζήτησης της θετικής πλευράς των γεγονότων θα λειτουργούν πλέον αυτόματα, σαν ένα είδος αυτοάμυνας. Θα έχετε τόσο πολύ εμποτιστεί από τη νέα νοοτροπία, που θα σας είναι αδιανόητο να μείνετε έρμαιο του αρνητισμού- ειδικά τώρα, που πρόκειται για κάτι σοβαρό! και έκπληκτοι εσείς οι ίδιοι, θα ανακαλύψετε μέσα σας δυνάμεις αισιοδοξίας και εποικοδομητικής σκέψης που ούτε τις υποψιαζόσασταν.Χάρη σ’αυτές, ακόμα και τα πιο δύσκολα, τα πιο τραγικά περιστατικά, θα μποράσετε να τα αντιμετωπίσετε χωρίς να σας συντρίψουν. Προσοχή δεν λέω , χωρίς να υποφέρετε. Δεν λέω, χωρίς να σας πονέσουν.Λέω, χωρίς να σας συντρίψουν,όπως ασφαλώς θα συνέβαινε, αν η μόνη πλευρά τους που βλέπατε, ήταν η αρνητική.

Τι δίδαγμα βγαίνει απ’όλα τα παραπάνω:Ότι ακόμα και η ευτυχία, αυτό το αιώνιο όνειρο του ανθρώπου είναι ζήτημα’’πειθαρχίας’’.Κι αυτή η πειθαρχία , μαθαίνεται.Όσο περισσότερο ασκείτε σ’αυτήν, τόσο καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα έχετε.

Καθετί που η ψυχή το επιθυμεί, το πετυχαίνει.Σενέκας

Η επιτυχία είναι εξίσου δύσκολη να την χειριστείς, με την αποτυχία. Δημήτρης Χόρν.
ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ- ΠΟΛΥΞΕΝΗ