Οι ξενοδόχοι της περιοχής μας, όπως και ο ενοικιαστής του ξενοδοχείου της Νεράιδας αιτήθηκε στο πρόγραμμα Φιλοξενία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για φιλοξενία προσφύγων. Δεν υπάρχει όμως καμία σύμβαση με το ξενοδοχείο για να μιλάμε για ερχομό προσφύγων πόσω μάλλον όταν μόλις τη Δευτέρα έκλεισε ο διαγωνισμός και ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί οι προτάσεις. Η Νεράιδα είναι ένα τουριστικό χωριό, το οποίο σαφώς θέλει να διαφυλάξει την ταυτότητά του.

Από κει και πάρα όμως ουδείς ενδιαφέρθηκε για την επιβίωση των ξενοδοχείων. Κάτι ανάλογο έγινε και στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, όπου αντί να φιλοξενούμε επισκέπτες και τουρίστες της περιοχής, δεχόμαστε πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ένας ξενοδόχος που βρίσκεται με τη θηλιά στο λαιμό λόγω οικονομικών χρεών να αιτείται για φιλοξενία προσφύγων. Ούτε έχει αυτός προσωπικά την ευθύνη για τον ερχομό τους και τις συνέπιες αυτής της φιλοξενίας.

Πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που αιτούνται προσδοκώντας μια οικονομική ανάσα. Δεν χρειάζεται να τους βγάλουμε στη σέντρα για να στραφεί η τοπική κοινωνία και οι άρχοντες απέναντί τους όπως συνέβη στη Νεράιδα.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο τόσα χρόνια έχει καταστρέψει τον τουρισμό πολλών ελληνικών νησιών μετατρέποντάς τα σε αποθήκες ψυχών, δυστυχώς παλινωδεί και δεν έχει κανέναν προγραμματισμό. Έτσι γίνεται μια δομή φιλοξενίας στο κέντρο της Νεάπολης με τα ανάλογα αποτελέσματα ή αύριο πιθανόν σε ένα τουριστικό μέρος, βλέπε Νεράιδα, Βλάστη ή Βελβεντός χωρίς να νοιάζεται κανείς. Και μην ξεχνάμε και τα Γρεβενά τουριστικό μέρος είναι και η Σάμος και η Λέσβος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου 

 

Διαφωνία στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ενδεχόμενο φιλοξενίας 50 περίπου προσφύγων σε ξενοδοχείο της Νεράιδας Σερβίων – Δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης 

Ο Πρόεδρος της Νεράιδας για τα περί φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή: «Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες στη Νεράιδα»