Διαφωνία σημειώθηκε μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη και του Περιφερειακού Συμβούλου Γεώργιου Μαργαρίτη κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη, 8 Μαΐου. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο τελευταίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο φιλοξενίας 50, περίπου, προσφύγων σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Νεράιδα Σερβίων, κάνοντας λόγο για διακινδύνευση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής στην περίπτωση που αυτό ισχύει, και ρώτησε τον Περιφερειάρχη για το αν είναι ενήμερος για αυτή την εξέλιξη.

Απαντώντας, ο κ. Καρυπίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, καθώς, όπως ανέφερε, σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάθε ενδιαφερόμενος ξενοδόχος απευθύνεται απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία, ενώ καταδίκασε το σκεπτικό ότι ο συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων μπορεί να βλάψει τον τουρισμό της περιοχής. “Όπως ξέρετε, ο κάθε ξενοδόχος μπορεί να απευθυνθεί απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία και να ζητήσει να φιλοξενήσει στην ξενοδοχειακή του μονάδα πρόσφυγες με κάποια κριτήρια. Αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει κανείς… Αν πληροί τις προϋποθέσεις και κρίνεται ότι είναι επαρκής η ξενοδοχειακή του μονάδα τότε η αρμοδιότητα ανήκει απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία και στον ενδιαφερόμενο που θέλει να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η διάσταση που βάζετε, ότι αν θα φιλοξενήσουμε στη Νεράιδα 50 πρόσφυγες δημιουργεί πρόβλημα στο τουριστικό μας προϊόν, νομίζω ότι από εμάς αυτό δεν είναι αποδεκτό και είναι καταδικαστέο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Φανερά δυσαρεστημένος από την απάντηση του Περιφερειάρχη, ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε για ακόμη μια φορά τις επικίνδυνες, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή της Νεράιδας. “Θα αφήσουμε όλη την τοπική κοινωνία της Νεράιδας, τα μαγαζιά, τα άλλα ξενοδοχεία κλπ, να μη δουλεύουν για να δουλέψει μόνο ένα συγκεκριμένο; Δεν θα αντιδράσουμε εμείς σαν Περιφέρεια;” διερωτήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Περιφεριάρχη να απαντά ότι δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης. “Τι θα εμποδίσουν 20 οικογένειες αν φιλοξενηθούν σε ένα ξενοδοχείο; Γιατί να αντιδράσουμε;”

Ε.Σ.