Ερώτημα του Γιώργου Χριστοφορίδη, Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο με θέμα, την εξέλιξη των διαδικασιών του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής μπαταριών λιθίου – Gigafactory – ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ

2-2-2024
ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. Κώστα Σκρέκα
Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η Δυτική Μακεδονία είναι γνωστό ότι πληρώνει πολύ ακριβά το κόστος της βίαιης, πρόωρης απολιγνιτοποίησης. Μια απόφαση που λήφθηκε ερήμην των πολιτών της περιοχής, μιας περιοχής που αποτέλεσε την “πρίζα” της χώρας και τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της βιομηχανίας.

Αυτή η περιοχή τώρα αποτελεί τον πρωταθλητή ανεργίας, μείωσης εισοδήματος και πληθυσμού της χώρας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (energypress.gr, naftemporiki.gr, ΤΟ ΒΗΜΑ, κλπ) για την δημιουργία εργοστασίων στην περιοχή της Κοζάνης.

Άλλοτε αναφέρουν εργοστάσια μπαταριών, άλλοτε εργοστάσιο υδρογόνου, όλα με κοινή αναφορά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει όμως καμία ενημέρωση από επίσημο φορέα είτε λέγεται Υπουργείο είτε Περιφέρεια για την εξέλιξη των διαδικασιών υλοποίησης.

Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλες ανέξοδες υποσχέσεις ούτε παχιά λόγια.

Η περιοχή μας απαιτεί επίσημη ενημέρωση με ξεκάθαρες απαντήσεις:

Ποια επιχειρηματικά σχέδια υπάρχουν;

Υπό ποιους όρους και ποιες είναι οι προοπτικές;

Ποια τα εμπόδια;

Θέλουμε επίσημη ενημέρωση από επίσημο φορέα ώστε να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης μας και επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαι βέβαιος για την ανταπόκρισή σας.

Γιώργος Χριστοφορίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2-2-2024