Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης έθεσε την Παρασκευή το πρωί στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών  το αίτημα για επιπλέον οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τόνισε ότι οι συνέπειες της υγειονομική και οικονομικής κρίση δεν είναι οι ίδιες και οριζόντιες για όλους. «Περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία, επλήγησαν πολύ περισσότερο συγκριτικά με άλλες, ακόμη και εντός της χώρας, από την πανδημία του COVID-19. Αυτό οδήγησε σε παρατεταμένα, πολύμηνα lockdowns, με κλειστές τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κρατική εντολή. Αποτέλεσμα είναι η οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών αυτών, που δεν δούλεψαν σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα και εξακολουθούν να λειτουργούν κατά διαστήματα μετ’ εμποδίων. Επίσης η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει τα τελευταία χρόνια το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Επιπλέον, βρίσκεται υπό μετάβαση, σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης με 20.000 θέσεις εργασίας να χάνονται έως το 2023 και 1,5 δις ευρώ κατ’ έτος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, με πρόγραμμα ενίσχυσης τέτοιων επιχειρήσεων λόγω covid, μοιράστηκαν στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 40 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των κριτηρίων και του σχεδιασμού που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν πολύ λίγες επιχειρήσεις, να υπάρξει απογοήτευση και απόγνωση στους επιχειρηματίες και να προσπαθούμε εναγωνίως να βρούμε πόρους για την εκ νέου ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων γίνεται. Και πάλι όμως οι ανισότητες έχουν δημιουργηθεί και η κοινωνική και οικονομική συνοχή έχουν διαταραχτεί, ακόμη και σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο.

Η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι κρίσιμη, γιατί με αυτό τον τρόπο θα τις κρατήσουμε ζωντανές και οι πολίτες θα μπορούν να διατηρήσουν ένα επαρκές επίπεδο ποιότητας ζωής. Εάν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ανάκαμψη για τις πόλεις και τις Περιφέρειες. Η επιχειρηματικότητα είναι αυτή κινεί την οικονομία και συνεισφέρει στην ανάπτυξη.

Ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών να διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημά μας για μέριμνα επιπλέον οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων των περιφερειών που επλήγησαν και πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαίτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν ad hoc και αναλογικά. Μόνο έτσι δεν θα παραβιάζεται η κατοχυρωμένη στο άρθρο 174 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική συνοχής που υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ιωάννα Παπαδημητρίου