Απόφαση να επαναχαρακτηριστεί ως δάσος η επίμαχη περιοχή στην θέση Μάνα Νερού της Μεσιανής

Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε να διεκδικήσει τον επαναχαρακτηρισμό ως δάσος της περιοχής στην θέση Μάνα Νερού της Μεσιανής με ανάκληση της επιτροπής δασολογίου.

Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου ανάφερε ότι το συνεχόμενο όχι βλάπτει σε όλους. Είχαμε φτάσει στη λύση, μετείχα σε τρεις συνεδριάσεις με τον βουλευτή , τον πρόεδρο, προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη για την επιτροπή δασολογίου 20-2020 , δεν πέτυχε η προσφυγή μας και θα συνεχίσουμε. Το δάσος είναι δάσος. Ο επενδυτής θα διεκδικήσει. Έχουμε εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. για κάθοδο σε οποιαδήποτε νομική οδό. Κάποιοι υπηρεσιακοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους ,δίπλα στο δάσος υπάρχει αναδασωτέα περιοχή που δεν φύτρωσε ούτε πευκοβελόνα, είμαστε υπέρ των ΑΠΕ , σε επενδύσεις που δεν αφήνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Απ’ ότι φαίνεται θα καταλήξω την φυλακή, διότι θα πρέπει να σταματήσουμε τις μπουλντόζες. Η καυτή πατάτα θα παραμείνει στο δήμο Σερβίων. Η συμφωνία ήταν για να μην κοπεί το δάσος να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή. Γιατί έγινε ανάκληση δεν ξέρουμε». Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε με τη σειρά του ότι η εταιρεία ήταν πρόθυμη να φύγει

Ο κ. Χρήστος Πετρόχειλος τόνισε : «Εκπλήσσομαι με τον κ. Κασαπίδη που στρεβλώνει τη συνάντηση. Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν να βρεθεί άλλη θέση. Η συμφωνία ήταν να γίνει ανάκληση και να δοθεί απαλλακτικό σε νέες θέσει. Αν ο κ.Κασαπίδης υπέγραφε τα απαλλακτικά» θα είχε τελειώσει το θέμα.
«Πέφτω από τα σύννεφα από την συμπεριφορά του κ. Κασαπίδη. Στην περιοχή της Μεσιανής είναι 96 φυσικά πρόσωπα και το 40% είναι από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το 2018 ξεκίνησε η διαδικασία .Η Κοζάνη έχει κυρωμένους χάρτες , ξέραμε ότι ήταν δημόσια δασική έκταση» .Τόνισε ότι απαιτούνται 1.500 νέες γνωμοδοτήσεις για νέες θέσεις.. Η πρόθεση της εταιρίας είναι να γίνει αλλαγή της θέσης, αλλά ο κ.Κασαπίδης πρέπει να υπογράψει τις νέες θέσεις».

Ο Γιώργος Κασαπίδης ανάφερε ότι ο κ. Πετρόχειλος παρεννόησε τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη Τότε στο αίτημα να ζητήσει ανάκληση και να εγκριθεί μια άλλη περιοχή η θέση του περιφερειάρχη ήταν ο ίδιος να τη ζητήσει όπως και έκανε. Ουδέποτε υπήρχε κάποια συναλλαγή. Χαρακτηριστικά είπε :
«Εκπλήσσομαι με το ύφος του κ. Πετρόχειλου και τον εκβιασμό στο πρόσωπό μου .Στόχος είναι να σωθεί το δάσος, ουδέποτε υπήρχε δέσμευση ότι θα γίνει ο συμψηφισμός ,΄άλλωστε αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεσμεύομαι από απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Αν δεν ανακληθεί η απόφαση χαρακτηρισμού του δάσους κινδυνεύει το δάσος. Σαφώς ο κ.Πετρόχειλος που δεν είναι από την περιοχή επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των κερδών του , δεν θα υποχωρήσουμε σε οποιοδήποτε εκβιασμό».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η Kiefer αποσύρει τις 82 αιτήσεις ανάκλησης στο δάσος στην θέση Μάνα Νερού