Η αντιπεριφερειάρχης ενέργειας κα Καλλιόπη Κυριακίδου στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας αναφέρθηκε στο έργο «Μάνα Νερού». Συγκεκριμένα εκδόθηκαν 40 αποφάσεις υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που εξέδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 25 μεγαβάτ, 290 στεμμάτων και 154 αποφάσεις απαλλακτικών, 84 μεγαβάτ, 1.218 στρεμμάτων. Η επιτροπή δασολογίου χαρακτήρισε ένα μέρος της έκτασης δασική αν και ήταν χαρακτηρισμένη ως δάσος δίνοντας στις εταιρείες τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, είπε η αντιπεριφερειάρχης.

Στις 19 Μαΐου 2021 υποβλήθηκαν 82 αιτήσεις ανάκλησης, οι ίδια εταίροι όμως έκαναν αντίστοιχες αιτήσεις απόσυρσης για να παραμείνουν οι απαλλαγές, σημείωσε. Ταυτόχρονα κατέθεσαν και 82 φακέλους για άλλη περιοχή. Πρότασή της είναι να κατατεθεί αίτηση στο ΥΠΕΝ για να ζητηθεί η ανάκληση της απόφασης δασολογίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να μην προχωρήσουν τα αιτήματα στις νέες θέσεις στην Κοιλάδα .Στη συνέχεια έγινε λόγος για την επίμαχη έκταση μετά από αναφορά στην απάντηση του υπουργείου Γεωργίας τότε ως δάσος μακεδονικής δρυός το 1987.

Ο κ. Δημήτρης Αλβανός, διευθυντής Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε ότι εκκρεμεί η υπογραφή 530 απαλλακτικών και 82 αιτημάτων για υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσα σε 20 μέρες από την αρμόδια αρχή και αν περάσει αυτή η ημερομηνία θεωρείται κατατεθείσα.

Οι εταιρείες που είχαν ζητήσει ανάκληση στο Μάνα Νερού κατέθεσαν νέες αιτήσεις που αιτούνται την ισχύ των απαλλακτικών .Μάλιστα ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα κατάτμησης σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ και σε πολλά ακόμα μέρη υπάρχουν ανάλογα. Τα μεγάλα έργα προχωρούν, ενώ τα μικρά όχι. Πολλά αιτήματα αφορούν ενεργειακές κοινότητες και μέλη είναι κάτοικοι της περιοχής. Τα έργα σπάνε σε μικρά για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει αυτό το άναρχο τοπίο με τις ΑΠΕ. Η ανάκληση αφορούσε 560 στρέμματα και τα 82 αιτήματα αφορούν την περιοχή μέσα στο δάσος.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κσαπίδης ζήτησε να χαρακτηριστεί και πάλι η περιοχή ως δάσος. «Είναι δάσος καραμπινάτο. Η επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. θα είναι στο δάσος της Μεσιανής. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος ορισμός το δάσους. Η περιοχή αποχαρακτηρίστηκε από δάσος σε δασική. Ο επενδυτής επιδιώκει να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του και να μας πάει στα δικαστήρια .Ενωμένοι να αντιδράσουμε στο περιβαλλοντικό έγκλημα. Έγινε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη και όχι στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών».

Ιωάννα Παπαδημητρίου