– “Οι διακόπτες θα πέσουν όταν πρέπει”- “Ρεσάλτο συμφερόντων πάνω στη ΔΕΗ”

Την Παρασκευή αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με τους θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εκτιμώντας ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ επανέλαβε πως παραμένει ο Ιούνιος του 2018 ως ορόσημο για την οριστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο υπουργός εκτίμησε ότι θα κλείσουν και τα αντισταθμιστικά μέτρα έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες, αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό. Πρόσθεσε δε, ότι στις προς πώληση μονάδες θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις προς πώληση μονάδες.

“Ρεσάλτο συμφερόντων πάνω στη ΔΕΗ”

Εντωμεταξύ οι αντιδράσεις των συνδικάτων ενάντια στην πώληση των μονάδων αναμένεται να είναι έντονες, ενώ ήδη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και συντονιστικό Μεγαλόπολης έδωσαν μια πρώτη “γεύση” κινητοποιήσεων με διαμαρτυρία στο Υπουργείο Ενέργειας το μεσημέρι της Τρίτης. Όπως είπε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης η πώληση της ΔΕΗ είναι εθνικό έγκλημα και οι διακόπτες θα κατέβουν από τους εργαζόμενους, όταν χρειαστεί: “Το πράγμα, δυστυχώς, φτάνει στην ολοκλήρωσή του, σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του εθνικού εγκλήματος, με βάση και τις δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού πριν από τρια χρόνια, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα από τότε, εθνικό έγκλημα ήταν και παραμένει. Δεν πρόκειται για καμία επενδυτική δραστηριότητα , αλλά αποεπένδυση όχι μόνο για τη ΔΕΗ-γιατί εκεί μιλάμε για ξεπούλημα- αλλά και για αυτούς που θέλουν οι επίδοξοι αγοραστές, το μόνο που θα κάνουν είναι να κάνουν απολύσεις και να σταματήσουν αντισταθμιστικά στην τοπική κοινωνία. Όλες αυτές οι τοπικές κοινωνίες αποδέχθηκαν να μετεγκατασταθούν για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό για λόγους ιδιωτικών συμφερόντων. Μια λιγνιτική μονάδα για να κατασκευαστεί έχει μεγάλο κόστος και η απόσβεσή της ήταν πολύ μακροπρόθεσμη . Αυτοί θέλουν να πάρουν  κοψοχρονιά τις μονάδες. Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης,  πρόκειται για ένα ρεσάλτο συμφερόντων πάνω στη ΔΕΗ”.

“Ξεπουλιέται το πλέον σύγχρονο παραγωγικό της ΔΕΗ”

Όπως είπε ο κ. Αδαμίδης, ξεπουλιέται το πλέον σύγχρονο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ. “Μέχρι να ενταχθεί η Πτολεμαΐδα 5 θα υπολείπεται σε παραγωγικότητα από αυτές που θα δώσουμε. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η πραγματικότητα είναι πάνω από το 40% στην εκκίνηση αλλά θα ισορροπήσει μακροχρόνια”. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεκριμένες μονάδες θα εντάσσονται πρώτες στο σύστημα που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες μονάδες θα είναι σε ψυχρή εφεδρεία. Επίσης, είπε ότι αν η ΔΕΗ χάσει άλλο ένα 40% του παραγωγικού δυναμικού, θα αναγκάζεται να αγοράζει περισσότερη ενέργεια για να εξυπηρετήσει τους πελάτες, της ή θα πρέπει να πουλήσει πελάτες.

“Πρόκειται για μια μικρή ΔΕΗ ή μεγαλύτερη ΔΕΗ με διαφορετικό τρόπο “

“Πρόκειται, ξεκάθαρα για μια μικρή ΔΕΗ ή μεγαλύτερη ΔΕΗ με διαφορετικό τρόπο”, είπε με νόημα. Επίσης, ο κ. Αδαμίδης σχολίασε αναφορικά με τους εργαζόμενους, ότι η ΓΕΝΟΠ δίνει την αγώνα της με όρους “κοινωνίας” και όχι με όρους συντεχνίας.”Υπάρχει μια πάνδημη με τον κλήρο μπροστά και την περιφέρεια, ένας αγώνας που θα δοθεί” είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ως προς τον χρόνο των κινητοποιήσεων ο κ. Αδαμίδης απάντησε σε όσους λένε ότι αυτές έπρεπε να έχουν γίνει ήδη, πως και το 2014, οι κινητοποιήσεις έγιναν τη στιγμή που έπρεπε και όχι τον Μάιο του 2013 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα δημιουργούσε τη μικρή ΔΕΗ. “Όλο αυτό το διάστημα, ενημερώσαμε και κάναμε συμμάχους τις τοπικές κοινωνίες ,. Το ίδιο πράγμα θα γίνει και σήμερα, ανέφερε και θα το δει όλος ο κόσμος. “Εφόσον ολοκληρωθεί το Market test Μέχρι τα τέλη Γενάρη, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει. Κάναμε ήδη δύο συλλαλητήρια, μια διαμαρτυρία στο ΥΠΕΝ, ένα συλλαλητήριο στη Φλώρινα , ένα στη Μεγαλόπολη στις 6 Δεκέμβρη και όταν θα μπει στη Βουλή, όσοι είπαν ότι είναι δίπλα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα. Μας είχαν πάει στα δικαστήρια τότε και μας επιστράτευσαν. Η κυβέρνηση είχε άρει την επίταξη και ελπίζω να μην κάνουν το ίδιο”, είπε ο κ. Αδαμίδης.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές προ των ευθυνών τους!

Επίσης, έθεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές προ των ευθυνών τους, λέγοντας πως δεν χωράνε στην παρούσα φάση δικαιολογίες του τύπου “το σημερινό σχέδιο είναι καλύτερο από το προηγούμενο”, λέγοντας αναλυτικά πως: “Οι κυβερνητικοί βουλευτές Αρκαδίας, Κοζάνης και Φλώρινας πρέπει να σταθούν στο ύψος και να αναλάβουν τις ευθύνες”, είπε καυστικά, λέγοντας πως θα ζητηθεί από τους περιφερειάρχες Αρκαδίας και Δυτικής Μακεδονίας, οι τοπικές κοινωνίες με τις εκφάνσεις τους να μην αποδεχθούν τους ιδιώτες επενδυτές. “Να μην είναι αποδεκτοί από τους φορείς της πόλης”, σχολίασε, λέγοντας πως αυτό θα είναι πολύ σημαντικό, εφόσον συνυπογραφεί η σχετική επιστολή.

” Οι διακόπτες θα πέσουν”

Μάλιστα, απάντησε πως οι διακόπτες θα πέσουν, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της νομοθετικής πράξης , ενώ στις 14 του μήνα θα γίνει μια προειδοποιητική απεργία. Επίσης, δεν εμφανίστηκε βέβαιος αν το market test θα ευοδωθεί, μιας και οι αγοραστές μπορεί να μη θελήσουν τις μονάδες με το υπάρχων προσωπικό. “Τι θα γίνει το προσωπικό αυτό; Ποιος θα προχωρήσει σε απολύσεις; Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Ο δρόμος είναι μακρύς, τον αγώνα μπορεί να τον χάσουμε, τον πόλεμο όμως θα τον κερδίσει ο έλληνας καταναλωτής”, είπε με νόημα.

Τέλος, ο κ. Αδαμίδης συμφώνησε με τη δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ πως αναγκάζονται να πουλήσουν με το πιστόλι στον κρόταφο, λέγοντας δεικτικά πως “οι προηγούμενοι τι έκαναν, πουλούσαν με το πιστόλι στραμμένο σε άλλο μέρος του σώματος; Εμείς θα τα αποτρέψουμε και οι σημερινοί κυβερνώντες θα δουν πράγματα που υποστήριζαν το 2014. Ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Σέλτσας, ο κ., Παπαηλιού, ο κ.Ντζιμάνης, ο κ. Μουμουλίδης, είναι βουλευτές κυβερνητικοί. Οι αντίστοιχοι κυβερνητικοί βουλευτές σήμερα δεν βρήκαν ούτε την ψήφο τους. Και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε Αρκαδία, Φλώρινα και Κοζάνη ήταν πολύ μεγάλα λόγω ΔΕΗ”, είπε με νόημα.

Β.Σ.