Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» αποτελεί σταθμό για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και κεντρική πρόκληση για τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια. Αυτά αναφέρει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κρούοντας για πρώτη φορά τον κώδωνα κινδύνου επιβίωσής του.

Τα δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελληνικής πολιτείας, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, που παράγει καθημερινά και ακούραστα πολύτιμο έργο, και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε ένα ακαδημαϊκό διεθνές περιβάλλον που αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς. Αυτό αναφέρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων .

Το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την, κατά παράβαση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, ίδρυση μη-κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων, με τον προπαγανδιστικό τίτλο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, θα επιτρέψει την πλήρη εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και μάλιστα μέσω χαμηλής ποιότητας ιδιωτικών πανεπιστημίων”. Την κοινή αυτή διαπίστωση διατυπώνουν σε κοινό ανακοινωθέν οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων Κρήτης και Μεσογειακού.

Οι διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εισάγουν αλλαγή παραδείγματος στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Πατρών . Για τις διατάξεις αυτές η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την συνταγματικότητα τους. Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές δεν παρέχουν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αξιόπιστη ακαδημαϊκή λειτουργία των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Δηλαδή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ιδρύματα αποτελεί σταθμό . Αυτό που θα βάλει ταφόπλακα στα όνειρα μιας ολόκληρης περιοχής για ένα ισχυρό πανεπιστήμιο με ρόλο στη μεταλιγνιτική περίοδο . Όταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης μιλά για εισβολή ιδιωτικών συμφερόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Πατρών για τη μη αξιόπιστη ακαδημαϊκή λειτουργία των μη κρατικών ιδρυμάτων .

Αν αποτελεί σταθμό δεν έχουμε και λόγους να κλαιγόμαστε. Οι αριθμοί πλέον , σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΘΑΑΕ ,είναι αμείλικτοι .Μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για διεκδικήσεις όταν τόσα χρόνια το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παρέμενε βουβό στις όποιες εξελίξεις. Δεν μπορεί να δηλώνεις ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει με διαφορά τη χειρότερη αναλογία φοιτητών προς καθηγητές και εσύ ο ίδιος να επιτρέπεις τις μετακινήσεις καθηγητών. Η Σύγκλητος άνοιξε ευρύχωρα το δρόμο να φύγουν καθηγητές από τμήματα(βλέπε Νηπιαγωγών ) και τώρα η ίδια ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση και ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η τοπική κοινωνία σιωπά και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μετακινεί καθηγητές σε άλλα ιδρύματα-Γιάννης Αντωνιάδης: «Πρόκειται για ένα πραγματικό σκάνδαλο»

Αυτή είναι η παράδοξη απόφαση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που μεταφέρει πιστώσεις στο Α.Π.Θ. μετακινώντας καθηγητές – Καταγγελίες για παρατυπίες και παράβαση του νόμου

Οι μετακινήσεις των καθηγητών, μια καυτή πατάτα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ψήφισμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Να τύχει κρατικής μέριμνας για την έγκαιρη αντιμετώπιση του κινδύνου επιβίωσής του