ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Με κύριους άξονες τα εργασιακά θέματα των καθηγητών, τα εκπαιδευτικά θέματα και τις αλλαγές στο λύκειο, καθώς και το καυτό θέμα της αξιολόγησης, συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Κοζάνης, με στόχο οι προτάσεις που θα καταλήξουν από τη διαβούλευση να τεθούν υπόψη της ΟΛΜΕ στο διάλογο που θα έχει με το υπουργείο Παιδείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας: “Πρόκειται για μια έκτακτη γενική συνέλευση που προκαλείται μέσω της ΟΛΜΕ, η οποία συνεδριάζει στην Αθήνα και οι απόψεις και προτάσεις μας θα μεταφερθούν. Στόχος είναι να τεθούν τα ζητήματα όλα από τη βάση και να υπάρξουν προτάσεις.
Εκτός από την αξιολόγηση των παιδευτικών θα έρθει και αξιολόγηση στελεχών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο “καίει” τον κλάδο.
Επίσης, η νέα μορφή λυκείου, που ακόμη δεν έχει καταλήξει το υπουργείο πως θα λειτουργήσει, αποτελεί ερωτηματικό για τους εκπαιδευτικούς, που βλέπουν ότι χωρίς πρόταση δεν μπορούν να κάνουν διάλογο.  “Με πανελλαδικές ή χωρίς, πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο να μην είναι διαβλητό. Είτε πάμε σε εξετάσεις απευθείας στα πανεπιστήμια για εισαγωγή σε σχολή, είτε θα πάμε με κριτήριο τον βαθμό απολυτηρίου λυκείου για εισαγωγή σε σχολή, το σύστημα που θα υιοθετηθεί από το υπουργείο θα πρέπει να παρέχει σιγουριά σε γονείς και πάνω από όλα μαθητές”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης. Σημειώνουμε, δε, πως από τα χείλια του υπουργούν ακούστηκαν προ μηνών τα περί πανελλαδικών σε τέσσερα μαθήματα, ενώ πρόσφατα άλλαξαν γνώμη και φέρεται να τις καταργούν εντελώς!

Η ΟΛΜΕ ήταν πάντα υπέρ του διαχωρισμού του λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις, προσέθεσε ο κ. Ντούντας, λέγοντας σχετικά πως το λύκειο πρέπει να είναι ένα σχολείο που θα εμπλουτίζει τις γνώσεις των παιδιών, βοηθώντας τα σε σωστές επιλογές επαγγέλματος.

 

Οι θεματικές εβδομάδες στα σχολεία και η ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Επίσης, θέμα συζήτησης είναι και οι θεματικές εβδομάδες που θεσπίζει το Υπουργείο, για τις οποίες οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κατάλληλα επιμορφωμένοι, όπως λέει ο κ. Ντούντας. Ζήτησε, δε, να υπάρξει ειδικό προσωπικό (ψυχολόγοι κ.λπ.) στα σχολεία, μιας και οι εκπαιδευτικοί είναι ανασφαλείς να αξίζουν παρόμοια ζητήματα. Τα εν λόγω προγράμματα πρέπει να υλοποιηθούν την άνοιξη σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια και η ΕΛΜΕ ζητάει οι όποιες ενημερώσεις και δραστηριότητες να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί ζητούν αύξηση και όχι μείωση του αριθμού τους στα σχολεία, με τον κ. Βτούντα να σημειώνονται πως δεν γίνεται οι αλλαγές στο νέο λύκειο να έχουν ως στόχο να μειωθεί το προσωπικό μέσα από τη μείωση ωρών διδασκαλίας.

Ακόμη, στο “τραπέζι” της συζήτησης μπαίνει το κλείσιμο και η συγχώνευση τμημάτων, το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και άλλα επί μέρους ζητήματα.

Β.Σ.