Την από κοινού ανάθεση εκπόνησης μελέτης για το εξασθενές χρώμιο σε διεθνή οίκο και σε ακαδημαϊκούς εκτός Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Ε.Μ.Π.(Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) πρότεινε η ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΚ στις 16 Ιουλίου 2018. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2018 ο δήμος Κοζάνης απάντησε ότι δεν συντρέχει λόγος για μια τέτοια από κοινού εκπόνηση μελέτης ούτε φυσικά λόγος παραίτησης από την αγωγή κατά της ΔΕΗ μιας και δεν αμφισβητείται το κύρος της μελέτης του ΑΠΘ. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι ο νέος αγωγός της Ερμακιάς για να λειτουργήσει χρειάζεται υπερτριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια, καθημερινά, ποσά που διεκδικεί η ΔΕΥΑΚ από τη ΔΕΗ διόλου αμελητέα.

Αν γινόταν αποδεκτό το αίτημα της ΔΕΗ φυσικά, δεν υπήρχε λόγος να συνεχίζεται η αγωγή πολλών εκατομμυρίων, αφού αναγνωρισμένος οίκος θα εκπονούσε νέα μελέτη. Αυτή θα έδινε φυσικά στους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου μια απάντηση, αφού οι μελέτες για λογαριασμό των διαδίκων έχουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Μπροστά όμως στις αγωγές εκατομμυρίων φαντάζει δύσκολο να σταματήσει η αγωγή της ΔΕΥΑΚ και τα συμφέροντα της επιχείρησης έχουν προβάδισμα. Η δικαίωση όμως των κατοίκων είναι ένα άλλο θέμα .

«Η μελέτη του ΑΠΘ είναι αντικειμενική και ανεξάρτητη», αναφέρει η πλευρά του δήμου. «Οι όποιες καθυστερήσεις προκύψουν από μια νέα μελέτη πιθανόν να οδηγήσουν σε παραγραφή των αξιώσεων της ΔΕΥΑΚ» συνέχισε. Δεν αποκλείεται φυσικά το ίδιο το δικαστήριο να ορίσει πραγματογνώμονα για από κοινού μελέτη, η οποία και θα απάνταγε στο ερώτημα για τον υπαίτιο της παροχής ακατάλληλου προς πόση νερού.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ξεχωριστές μελέτες για το εξασθενές χρώμιο από ΔΕΗ και Περιφέρεια

Υπογράφεται νέα προγραμματική για το εξασθενές χρώμιο της λεκάνης Σαριγκιόλ – Η κοινότητα Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου περιμένει απαντήσεις

Παράλογη η απαίτηση της ΔΕΥΑΚ να πληρωθεί για το νερό με εξασθενές χρώμιο