Στις 18 Ιουνίου 2010 η Τίνα Μπιρμπίλη, τότε υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε εκτός λειτουργίας την 1Η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σε μια συμβολική κίνηση για τη νέα εποχή που διανοίγεται. Η κα. Μπιρμπίλη μια μέρα πριν επισκέφτηκε την Ακρινή μιλώντας με τους κατοίκους για τη μετεγκατάστασή της χωρίς κάμερες. Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση, αλλά τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων που θα χρησιμοποιηθούν για τη μετεγκατάσταση.

Ακολούθησε ο περίφημος Ν. 3937/2011 που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Στο άρθρο 28, παράγραφος 5 αναφέρεται σαφέστατα ότι «Οι δε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα κηρυχθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα τις επισπεύδει». Σε τροπολογία το 2014 αναφέρεται ότι: «Η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων και η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων υπέρ αυτών, για τις ανάγκες εκμετάλλευσης στερεών καυσίμων (λιγνίτη, τύρφης κλπ) σε περιοχές, όπου έχουν παραχωρηθεί αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στη Δ.Ε.Η. Α.Ε., δυνάμει των διατάξεων του Ν.Δ. 4029/1959 (ΦΕΚ 250/Α), του Ν. 134/1975 (ΦΕΚ 180/Α) κ.α., καθώς και των αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση των ανωτέρω διατάξεων, κηρύσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 128-138 του Ν.Δ. 210/1973 «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος» (ΦΕΚ 277/Α), υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με δαπάνες του αιτούντος την κήρυξη της απαλλοτρίωσης».

Από το 2011 δεν προχώρησε ποτέ σε ΦΕΚ η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού ούτε φυσικά υπογράφτηκε το προεδρικό διάταγμα. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης λοιπόν με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση να προχωρήσει την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Φυσικά θα πρέπει να αναλάβει το κόστος της απαλλοτρίωσης, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί βάζοντας 42 εκατομμύρια.

Ο κ. Σταθάκης που υπέγραψε το νόμο 4497/2017 ήταν ξεκάθαρος πάντως και δεν σκέφτεται σε καμιά περίπτωση να αναλάβει το κόστος της απαλλοτρίωσης. Φυσικά για αυτή την απροθυμία και άρνηση δεν αντιτίθεται κανείς. Όταν ποτέ ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης δεν υποσχέθηκε στην τοπική κοινωνία ότι προθυμοποιείται να κάνει τη μετεγκατάσταση, η ίδια η κοινωνία και οι άρχοντες αυτής χτυπούν τη ΔΕΗ και όχι τις εκάστοτε κυβερνήσεις που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια.

Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και το τίμημα αυτών επιδικάζεται στα δικαστήρια με το κόστος ανά τμ να είναι φυσικά πενταπλάσιο από τις αντικειμενικές αξίες. Αν η απαλλοτρίωση γίνει υπέρ του κράτους εκτιμάται το τετραγωνικό με 800-1000 ευρώ , αν υπέρ της ΔΕΗ σε 5.500-6.500 ευρώ. Ίσως και για αυτό να υπάρχει τέτοια εμμονή να απαλλοτριώσει η ΔΕΗ…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Γ. Σταθάκης: «Αυτός που χρησιμοποιεί το λιγνιτικό απόθεμα, αυτός καλείται να κάνει την απαλλοτρίωση» – Μόνο που η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιεί το λιγνίτη της Ακρινής