«Αυτός που χρησιμοποιεί το λιγνιτικό απόθεμα, αυτός καλείται να κάνει την απαλλοτρίωση» απάντησε ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στο βουλευτή Ν.Δ. και υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη στην επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής. Η μετεγκατάσταση θα γίνει με εξ ημισείας δαπάνη ΔΕΗ – κράτους ανέφερε προηγουμένως, δημιουργώντας ήδη σύγχυση.

Να όμως που η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιεί το λγνιτικό απόθεμα της Ακρινής, οπότε με τα λεγόμενα του υπουργού δεν οφείλει να πληρώσει την απαλλοτρίωση. Το να αναλάβει η περιφέρεια την απαλλοτρίωση, όπως θα συμβεί με τους Αναργύρους, είναι ένα μεγάλο θέμα, αφού δεν δείχνει διατεθειμένη η πολιτεία να σηκώσει το κόστος. Είναι σαφές ότι ο κ. Σταθάκης ξεκαθαρίζοντας ότι θα μείνει σταθερός επί της αρχής που στηρίζεται η απαλλοτρίωση μεταθέτει το βάρος στη ΔΕΗ και δεν δείχνει διάθεση να αναλάβει η πολιτεία έστω το 50%. Ούτε απαντήθηκε ποτέ ποιο είναι τελικά το 50% που θα βάλει το κράτος, αν η ΔΕΗ αναλάβει το σκότος της απαλλοτρίωσης.

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος πολύ πρόσφατα μίλησε για λάθος νομική ερμηνεία προτείνοντας η έννοια της μετεγκατάστασης και απαλλοτρίωσης να ταυτιστούν, κάτι όμως που δεν φαίνεται να συμμερίζεται το υπουργείο. Στο Ν. 3937/2011, άρθρο 28, παράγραφος 5 αναφέρεται όμως σαφέστατα ότι «Οι δε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα κηρυχθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα τις επισπεύδει». Ας εφαρμοστεί λοιπόν ο νόμος με το ελληνικό δημόσιο να αναλάβει την απαλλοτρίωση… Διαφορετικά ας μας εξηγήσει ο κ. Σταθάκης το αίνιγμα, ποιο είναι το 50% που θα βάλει, όταν συμφωνήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, όταν, όταν, όταν…

Ιωάννα Παπαδημητρίου