Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ “ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ” ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

– “Δεν θα μείνουμε στα λόγια – Μετά τις εκλογές οι όποιες αντιπαλότητες να μείνουν στην άκρη”

Για το όραμά του ενόψει των εκλογών στο εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, αλλά και τι προτίθεται να κάνει ώστε να πάει πιο μπροστά ο εμπορικός και βιοτεχνικός κόσμος της περιοχής μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο υποψήφιος για την προεδρεία του ΕΒΕ Κοζάνης με τον συνδυασμό “Ανάπτυξης Επιμελητήριο” Γιάννης Μητλιάγκας.

Ο ίδιος μίλησε για το τι κατάφερε η απερχόμενη διοίκηση του ΕΒΕ με τον ίδιο στη θέση του γενικού γραμματέα, έκανε εκτενή αναφορά στο Ταμείο Ανάπτυξης , αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τον εμπορικό κόσμο , ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει διάλογος με τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να έρθει πιο κοντά στο Επιμελητήριο. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη λειτουργίας νέων κλαδικών εκθέσεων όπως π.χ. για την ενέργεια , ανά διετία. Επίσης αναφέρθηκε στην πορεία του πατέρα του Πασχάλη Μητλιάγκα, που άφησε το δικό του στίγμα στην τοπική ιστορία της Κοζάνης. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των επιχειρηματιών στις εκλογές, ενώ είπε ότι δεν θα μείνουν στα λόγια, αφήνοντας την επομένη των εκλογών τις όποες αντιπαλότητες στην άκρη.

 

– Οι εκλογές αυτές έρχονται σε μια συγκυρία ορόσημο για τον επιχειρηματικό κόσμο . Πείτε μας, αρχικά, εσείς θα συνεχίσετε το έργο του Κώστα Κυριακίδη , ή πρεσβεύετε κάτι διαφορετικό, και ποιο είναι αυτό;

“Όντας ενεργό μέλος της διοίκησης, γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου αυτή τη στιγμή, συμμετείχαμε στην προηγούμενη διοίκηση αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και ο καθένας έχει τη διακριτή του και τη δική του παρουσία στο διοικητικό συμβούλιο. Προσωπικά, θεωρώ ότι η διοίκηση ήταν πετυχημένη. Το έχω πει και θα το επαναλαμβάνω ότι οι δύο βασικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και το πρόγραμμα Ενίσχυσης της Εξωστρέφειας και της Επιχειρηματικότητας, μέσω Τοπικού Πόρου, είναι δύο πρωτοβουλίες που πιστώνονται στην τωρινή διοίκηση και δύσκολα δεν θα ακολουθηθούν από την όποια διοίκηση προκύψει”.

– Επειδή κάποιοι θέλουν να προσεταιριστούν το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας ως δική τους επιτυχία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό ήταν μια επιτυχία της απερχόμενης διοίκησης του ΕΒΕ Κοζάνης και σε ποιο δρόμο βρίσκεται σήμερα;

” Εγώ δεν το θεωρώ μόνο ως επιτυχία του Επιμελητηρίου. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Το θέμα είναι να αντιλαμβάνεσαι τα κενά που υπάρχουν στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως η απώλεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας , να βλέπεις τα δεδομένα της εποχής όπως αυτά προκύπτουν, και πάνω σε αυτά να προτείνεις και να διαμορφώνεις τον οδικό χάρτη για να προτείνεις λύσεις. Αυτό εμείς θεωρήσαμε ως αναγκαιότητα , κάναμε τις πρώτες ενέργειες και στη συνέχεια με την καταλυτική συνδρομή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης , ωρίμασε αυτή η συνθήκη και ελπίζω να είμαστε σε θέση από τη νέα χρονιά να έχουμε και τα προϊόντα προς τους επιχειρηματίες”.
– Μπορείτε να αναφερθείτε πιο συγκεκριμένα σε αυτό το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας;

“Θα προχωρήσει η έκδοση εγγυήσεων για εγγυητικές επιστολές μέχρι τις 150.000 ευρώ και μικροδάνεια έως 50.000 ευρώ, με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της αγοράς. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει διάχυση και διασπορά. Αυτά που ακούγονται ότι θα δοθούν χρήματα σε λίγους είναι λάθος . Αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες διαδικασίες και προκηρύξεις . Υπάρχει η ασφαλιστική δικλίδα και το πλαίσιο για να μπορέσει το ταμείο αυτό να πάρει αξία. Αν το φορτώσουμε με αξία, θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις”.

– Τι πρεσβεύσει ο δικός σας συνδυασμός; Τι θα κάνετε εσείς στο Επιμελητήριο αν βγείτε πρόεδρος; Πως ο εμπορικός κόσμος θα επωφεληθεί από την καινούρια διοίκηση, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μια άρνηση από τον επιχειρηματικό κόσμο να έρθει στο επιμελητήριο.

“Η αλήθεια είναι αυτή που περιγράφετε. Το κομμάτι της άρνησης είναι αρκετά μεγάλο. Υπάρχει μια απαξιωτική σχέση , αυτό όμως δεν αφορά μόνο το επιμελητήριο, αλλά κάθε συλλογική έκφραση αυτή τη στιγμή . Αυτό, όμως, δείχνει και την ιδιαιτερότητα και την κρισιμότητα της στιγμής. Συνήθως, όταν παρουσιάζονται τέτοιες εξάρσεις η λύση είναι ο κόντρα ρόλος, η συμμετοχή. Εκεί πρέπει και εμείς να εστιάσουμε . Σαφώς δεν πηγαίνει το Βουνό στο Μωάμεθ, αλλά ο Μωάμεθ στο Βουνό. Για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη κίνηση το πρώτο εξάμηνο της νέας διοίκησης, επαναπροσέγγισης νέων μελών. Δεν μπορείς μονίμως να στήνεις κάποιους απέναντι χωρίς να προτείνεις και ταυτόχρονα δεν μπορείς να διοικείς χωρίς διάλογο και αιτιολόγηση των αποφάσεων. Ο συνδυασμός με βάση τον διάλογο και τον νέο επιχειρηματία θα δώσει συνέχεια ,  συνέπεια και προοπτική, με βασικά κριτήρια την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και τη νομιμοποίηση όλων των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν από τη νέα διοίκηση”.

– Υπάρχουν κάποιες πρώτες προτεραιότητες για τη νέα διοίκηση;

“Σαφώς υπάρχουν νέες προτεραιότητες . Υπάρχει μια απαξιωτική εικόνα και έχει να κάνει και με το εσωτερικό περιβάλλον, δηλαδή το μητρώο του επιμελητηρίου. πρέπει να ξεκινήσουμε έναν εξορθολογισμό και αναδιοργάνωση του μητρώου και να δώσουμε στον επιχειρηματία να καταλάβει την αξία του γενικού Εμπορικού Μητρώου, που είναι ένα εργαλείο διαφάνειας, μια ανοιχτή βάση δεδομένων και δεν πρέπει να λογίζεται ως μια γάγγραινα ή χρηματική υποχρέωση που βαρύνει τον κάθε επιχειρηματία. Θα πρέπει με την επεξήγηση των θεσμών και την προσέγγιση των επιχειρηματιών να αλλάξουμε το μητρώο και τον τρόπο επικοινωνίας της διοίκησης με τα μέλη.

– Υπάρχουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του εμπορικού κόσμου;

“Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία . Το ζήτημα είναι ότι η περιοχή μας, όντας περιφέρεια σε μετάβαση, χάνει αρκετούς πόρους συγκριτικά με άλλες περιφέρειες. Αυτό έχει να κάνει με τη διάρθρωση της τοπικής οικονομίας. Πρέπει να διεκδικήσουμε την αύξηση των πόρων προς την επιχειρηματικότητα και την περιφέρεια γενικά, ώστε να στραφούν πόροι στην εξωστρέφεια, την προετοιμασία επιχειρηματιών προς τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ενώ θα πρέπει να γίνει ειδική αντιμετώπιση στο κομμάτι της απασχόλησης μιας και τα προγράμματα απασχόλησης είναι τεράστια. Θα ήταν πιο χρήσιμα να γίνουν προγράμματα όπως η κοινωφελή με βάση τον επιχειρηματία, που θα αποτελέσουν μελλοντικούς εργαζόμενους.

– Υπάρχει μια συγκυρία. Οι τρεις υποψήφιοι έχετε σχέση με τα οικονομικά, Αυτό είναι θετικό πρόσημο;

“Αυτό θα κριθεί. Είναι μια διαδικασία που για πρώτη φορά το τμήμα υπηρεσιών διεκδικεί  την προεδρεία του Εμπορίου. Θα έλεγα ότι είναι ένα πείραμα αλλά και μια πρόκληση γιατί οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό και την οριοθέτηση οδικών χαρτών για να γίνουν οι ιδέες πράξη, θα πρέπει και εμείς να κριθούμε στο πόσο είμαστε ικανοί σε επίπεδο διοίκησης ώστε να φανούμε χρήσιμοι στους επιχειρηματίες”.

– Η συνεργασία του ΕΒΕ με τους δήμους και την περιφέρεια, ήταν καλή μέχρι τώρα και τι θα μπορούσε να αλλάξει;

“Η συνεργασία είναι αναγκαία, είναι αυτονόητη. Αυτό που λείπει είναι το πλαίσιο, οι διακριτοί ρόλοι. Κανείς δεν έχει εμμονή ότι όλα μπορούν να γίνουν από το Επιμελητήριο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος ζύμωσης , προτείνοντας λύσεις στους δήμους, την περιφέρεια και την κεντρική εξουσία, που θα έχουν να κάνουν για το γενικό περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και την περιοχή μας. Ο κλάδος της ενέργειας είναι η ασπίδα της περιοχής, και πρέπει να δώσουμε έμφαση στον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τη γουνοποιία και στη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία, που είναι οι τομείς που πρέπει να αναπτυχθούν, πάντα με κριτήρια βιωσιμότητας . Με σκοπό η επόμενη διοίκηση να μιλάει για θετικό ισοζύγιο και περισσότερα μέλη”.

– Υπάρχουν προτάσεις από τον συνδυασμό σας για να αξιοποιηθεί το εκθεσιακό κέντρο;

“Εκεί μπορούν να γίνουν πάρα πολλά βήματα. Πρέπει να αποφασίσουμε τι έκθεση θέλουμε, αν θέλουμε έκθεση για την καταναλωτή ή τον επιχειρηματία . Αφού δοθεί αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξουν και κλαδικές επιλογές, όπως μια μεγάλη ενεργειακή έκθεση τη διετία, π.χ. η Agrotica είναι απόλυτα επιτυχημένη έκθεση και γίνεται ανά δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη ή στη Λάρισα. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει στο κομμάτι της ενέργειας , δεδομένου ότι υπάρχει η ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα 5, ο ΤΑΠ, η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε η έκθεση αυτή να πάρει ευρωπαϊκό, βαλκανικό χαρακτήρα.”

– Η στροφή του Επιμελητηρίου στα τοπικά προϊόντα έδωσαν το ερέθισμα ενασχόλησης με τα τοπικά προϊόντα;

“Αυτό είναι αυτονόητο . Το γαστρονομικό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να εμπλουτιστεί και να βγει προς τα έξω με δράσεις εξωστρέφειας στον ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό. Αν διαμορφώσουμε καλύτερα τις διαδικασίες, θα έχουμε μεγαλύτερη αποδοτικότητα στη διαχείριση των κονδυλίων”.

– Κάποιοι συζητούν ότι η δική σας πορεία έχει σχέση με την αυτοδιοικητική πορεία του πατέρα σας , Πασχάλη Μητλιάγκα. Αυτό είναι καλό ή κακό;

“Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα πράγματα όπως νομίζει. Ο πατέρας μου είχε τη δική του διακριτή παρουσία στη χώρο της αυτοδιοίκησης .Λειτούργησε με συνέπεια , όπως με συνέπεια αποχώρησε από τα κοινά. Η δική μου προσπάθεια  αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και στον επιμελητηριακό θεσμό, που πρέπει να συνεργάζεται με την αυτοδιοίκηση αλλά δεν έχουν την απόλυτη ταύτιση”.

– Αναλαμβάνοντας τα ηνία του ΕΒΕ, ποιο μήνυμα περνάτε στους επιχειρηματίες;

“Το βασικότερο μήνυμα είναι αυτό της συμμετοχής. Είναι το ζητούμενο αυτών των εκλογών. Ο επιχειρηματίας πρέπει να καταλάβει και να δώσει τον τόνο της αλλαγής, ακόμα και στον τρόπο που ψηφίζει και τοποθετείται. Αν δεν το κάνει αυτό ο επιχειρηματίας , γιατί αυτός είναι που έχει υποστεί τα πάντα, τότε δεν μιλάμε για μια ώριμη επιχειρηματικά κοινωνία. Για τον συνδυασμό μας, διαβεβαιώνω τους επιχειρηματίες ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια , αλλά θα γίνουν πράξη  μέσα από συγκεκριμένες  πρωτοβουλίες και επιχειρηματίες που συμμετέχουν στον συνδυασμό μας, και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Μεταφέρουμε την αξιοπιστία από τις δουλειές μας σε έναν συγκεκριμένο φορέα , για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον επιχειρηματία της περιοχής μας. Μετά τη 12η Δεκεμβρίου οι όποιες αντιπαλότητες πρέπει να μείνουν στην άκρη”.


Β.Σ.