Ενθουσιασμένη δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη, πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”, από την επίσκεψή της στην Κοζάνη, σταθμό της περιοδείας της σε πολείς της Ελλάδας με σκοπό τη συλλογή προτάσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, μιας περιοχής “με πολλές δυνατότητες” που η “κοινωνία της προσπαθεί να κρατήσει το παρελθόν ανέγγιχτο αλλά να δημιουργήσει και ένα αποτύπωμα για το μέλλον”.

Η βασική στατηγική της επιτροπής για το 202ι, όπως ανέφερε, είναι να μπορεί ο καθένας να πει ότι έγινε κάτι λόγω τις ανεξαρτησίας πριν από 200 χρόνια και τώρα ξεκινάμε το νέο αιώνα. Από τις 1700 περίπου προτάσεις από την Ελλάδα που κατεγράφησαν οι 9 είναι της Κοζάνης και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η κα Αγγελοπούλου “ίσως είναι οι πρωτοποριακές στην Ελλάδα”. Οι μισές από αυτές μιλούν για το παρελθόν και την ιστορία, πχ οι Έλληνες της διασποράς και πως βοήθησαν την Ελλάδα κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας, η μουσικοθεατρική παράσταση για το Ρήγα, οι εκδηλώσεις της φιλαρμονικής του Δήμου, της Πανδώρας. Από την άλλη υπάρχουν οι προτάσεις για δυναμικό βιολογικό πολυλειτουργικό  αγρόκτημα, για ενεργειακή κατασκήνωση με σκοπό το κοινό να εξοικειωθεί με τις περιβαλλοντικές δράσεις που μαρτυρούν τα καινοτόμα στοιχεία που εντυπωσίασαν την επιτροπή. Επιπλέον  υπάρχουν δράσεις κοινές της Βιβλιοθήκης με το Πανεπιστήμιο αλλά και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν όλες οι δράσεις ανέφερε η πρόεδρος.

Επισκέφθηκε το κτηρίο της ΖΕΠ δηλώνοντας ενθουσιασμένη από το χώρο, το βιοκλιματικό σχολείο αλλά και την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη υπογραμμίζοντας την πολλυσυλλεκτικότητα του εκθεμάτων της. Αναφέρθηκε στην ενεργειακή αλλάγη που αναμένεται να βιώσει ο τόπος και θα επιφέρει επιπτώσεις και στον τρόπο ζωής αλλά θα επιφέρει και έργα για το μέλλον πρωτοποριακής μεθόδου. Ενώ σημείωσε ώς κάτι αισιόδοξο ότι οι αρχές του τόπου που εργάζονται για την αλλαγή στην περιοχή έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο μέλλον.“Το master plan για την απολιγνιτοποίηση σας τιμά όλους γιατί δείχνει ότι έχετε το μυαλό σας στο αύριο” ανέφερε χαρακτηριστικά δείχνοντας τη θετική στάση της γι αυτό ενώ αναφέρθηκε και στα φωτοβολταϊκά πάρκα ως κάτι επίσης θετικό για την περιοχή. Σημείωσε πρωτοπορίες της περιοχής όπως η τηλεθέρμανση και η επεξεργασία των σκουπιδιών και, τέλος, τόνισε πώς η περιφέρεια δεν είναι όπως παλιά αλλά παίζει ρόλο στην παραγωγικό κομμάτι της χώρας.

Φ.Μ.