Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην ημερίδα για τις προκλήσεις του μέλλοντος την Παρασκευή το μεσημέρι παρόντος του  Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά ανέφερε ότι έχει αποτύχει η πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια. Καρδιά της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μετάβαση είναι να γίνει ομαλά, όπως είπε. “Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ύφεση που επιτάθηκε με την πανδημία. Ξέρετε άλλη περιφέρεια ευρωπαϊκή με πτώση του ΑΕΠ 40% σε περίοδο ειρήνης από το 2012; Η Π.Ε. Κοζάνης έχει χάσει το 50%. του ΑΕΠ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την ανεργία. Η ανεργία είναι στο 20% και των νέων στο 70%. Χάθηκε το κεκτημένο της επικουρικότητας οι αποφάσεις να παίρνονται από του πολίτες. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που δεν έφτασε ποτέ στην Ε.Ε. που έλεγε ότι μέχρι το 2023 δεν προλαβαίνουμε να αντισταθμίσουμε 25.000 θέσεις εργασίας. ζητήσαμε να συμβαδίσουμε με το χρονοδιάγραμμα άλλων χωρών. Για αυτό χρειάζονται 6 δις. Μόνο ο σιδηρόδρομος 1 δις και τα αρδευτικό 500 εκ. Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική  περιφέρεια που δεν εφαρμόζεται η  ευρωπαϊκή πολιτική για χωροταξία και το περιβάλλον. Ξέρετε άλλη περιφέρεια που να μην τηρούνται π.ο.; Συντελούνται αλλαγές στην χρήση γης χωρίς να αποτυπώνονται στο χωροταξικό και οι νέες επιβλήθηκαν με νόμο. Απαλλάχθηκε η ΔΕΗ από ευθύνη αποκατάστασης  και δεν προβλέφθηκε το 1 δις για αποκαταστάσεις. Στα 55.000 στρέμματα το 33% καταλαμβάνουν φωτοβολταϊκά αντί το 3%. Για αυτά προσφύγαμε στο ΣΤΕ”.

Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι η Δυτική Μακεδονία δεν είναι τώρα το υπόδειγμα της μετάβασης, αλλά υπάρχουν οι πόροι  και τα συστατικά να γίνει. Στάθηκα απέναντι  στη σχολή της απαισιοδοξίας. Οι στόχοι του 2028 είναι φιλόδοξοι αλλά αυτοί δεν είναι στόχοι της Ευρώπης, αλλά της Ελλάδας βασισμένοι στο Green Deal. Είναι λίγο νωρίς για να δούμε το παιχνίδι αρνητικά. Ο πόλεμος ανοίγει περιθώριο, οποιαδήποτε όμως αναθεώρηση του ρυθμού της μετάβασης δεν θα πρέπει να ανατρέπει το βασικό στόχο της μετάβασης.

Ι.Π.

Μαργαρίτης Σχοινάς από Κοζάνη: “Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή περιφέρεια της μετάβασης”