Η Ευρώπη είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι στη Δυτική Μακεδονία

Παρουσία του Έλληνα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ευχαρίστησε τον ίδιο για τη συμβολή του στο πρόγραμμα της μετάβασης  προσφέροντας του ένα συμβολικό δώρο με το αστέρι της Βεργίνας. Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση του πράσινου υδρογόνου και τις εγκρίσεις του πρασίνου ταμείου, όπως και για την πρώτη έγκριση εξωστρέφειας αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στο ΠΕΠ πρόσθεσε ο κ. Κασαπίδης με καλύτερα ποσοστά απορρόφησης από το προηγούμενο.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη παρουσίας του Επιτρόπου σε κάθε περιφέρεια και ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει η πρώτη περιφέρεια της μετάβασης. “Η περιφέρειας σας αναδεικνύεται ως πανευρωπαϊκό πρότυπο μετάβασης για να περάσουμε από την οικονομία του λιγνίτη σε μια νέα. Η Δυτική Μακεδονία να γίνει το βαρόμετρο της μετάβασης.  Αυτός ο τόπος ήταν η επιτομή του μηχανοστασίου της Ευρώπης. Η Δ. Μακεδονία μπορεί να περάσει από το μηχανοστάσιο στο κατάστρωμα της ανάπτυξης και να ανακαλύψει τα νέα μοντέλα ευκαιρίας στην καινοτομία,  στην έρευνα, στην οικονομία της γνώσης. Μια περιοχή με πολυπολιτιστικό ανάγλυφο μπορεί να απογειώσει την κοινωνική συνοχή, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, μια κληρονομιά που πρέπει να προωθήσουμε”.

“Τα 40 χρόνια της ένταξης στην ΕΕ ήταν η πιο μακρά περίοδος ευημερίας  τα πιο ειρηνικά στην χώρα μας. Αυτό το μοντέλο απειλείται, η Ευρώπη περνά μια δοκιμασία απέναντι στον ολοκληρωτισμό και την καταπίεση. Η δική μας πρόταση για τον κόσμο είναι το ίδιο που αγωνίζονται οι Ουκρανοί. Ζούμε μια ευθεία διαπάλη ανάμεσα στο δικό μας σύστημα και σε ηγεσίες που αντιλαμβάνονται τον κόσμο με όρους απολυταρχισμού και βλέπουν την Ευρώπη ως απειλή. Οι Έλληνες έχουμε γονιδιακά αποτυπωμένο την αρετή, την έμπνευση και τη δημιουργία. Τα 41 χρόνια στη Ευρώπη εμπεδώσαμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, την ειρηνική συνύπαρξη, κατοχυρώσαμε τα σύνορα μας ως τα απώτατα σύνορα της Ευρώπης. Πετύχαμε βοήθεια πάνω από 250 δις  που μας  ανέδειξαν μια χώρα πρότυπο για τους γείτονες μας. Σε αυτή τη σύγχρονη Ελλάδα οι γείτονες εναποθέτουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.”

“Η Δυτική Μακεδονία αναδεικνύεται σε ένα μοναδικό πόλο δίκαιης μετάβασης σε ένα νέο βιομηχανικό, ανθρωποκεντρικό πρότυπο ανάπτυξης. Σημασία έχει να διασφαλίσουμε όχι μόνο όσους είναι μέσα στην παραγωγική διαδικασία αλλά και σε όσους είναι εκτός, όπως τους ανέργους. Η ευρωπαϊκή στήριξη σε αυτές τις δυο πληθυσμιακές ομάδες θα είναι ακλόνητη. Επενδύσαμε ήδη 295εκ ,στη νέα προγραμματική περίοδο είστε η περιφέρεια της χώρας που μπαίνετε στην πρώτη γραμμή. Είναι στο χέρι σας να κάνετε ορθολογική χρήση κάθε ευρώ νέα το πρόγραμμα να φτάνει τα 400 εκ.”

Η Ευρώπη είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι στη Δυτική Μακεδονία. Η Ευρώπη είναι ένας μηχανισμός που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον. Στην άκρη του δρόμου μας περιμένουν θετικές μέρες. Στο δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό θα τα καταφέρουμε και πάλι όπως τα καταφέραμε σε πανδημία, στον Έβρο με το Ταμείο μετάβασης. Θα τα καταφέρουμε.”

Ιωάννα Παπαδημητρίου