Δεν έχουν προβλεφθεί αποκαταστάσεις

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στο περιφερειακό συμβούλιο της Παρασκευής για τις παρατηρήσεις επί του Σχεδίου για τη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι 150.000 στερέματα δίνονται στην εταιρεία Μετάβαση Α.Ε. χωρίς να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι από τη ΔΕΗ και να έχουν προβλεφθεί οι αποκαταστάσεις. Αν δεν γίνει αποκατάσταση δεν θα επενδύσει κανείς σε κρατήρες. Χαρίζουν τα 2 δις των αποκαταστάσεων. Η ΔΕΗ εισέπραττε όμως τα χρήματα που και τα κέρδη θα πάνε στους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στη συνέχεια στους Γερμανούς.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: Η παραχώρηση της γης γίνεται στη Μετάβαση Α.Ε. με τις υποχρεώσεις της ,ενώ η αποκατάσταση δεν αποτελεί υποχρέωση. Πώς μεταβιβάζει εδάφη η ΔΕΗ που δεν τα έχει πληρώσει; Η γη θα γίνει γκίγκα φωτοβολταικά. Η Μετάβαση θα κάνει ό, τι θέλει με τις χρήσεις γης και θα αναθέσει τις μελέτες για τα εδαφικά σχέδια στη ΔΕΗ και θα μας πει τι θα γίνει με τις χρήσεις γης. Ανοίγει ο δρόμος για ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων και ΜΑΒΕ μέσα στα ορυχεία .

Όπως είπε χαρακτηριστικά “στη Δυτική Μακεδονία έχουμε εξαπατηθεί. Ενώ υπήρχε η δέσμευση να συμπεριληφθούν όλες οι Π.Ε. στο σχέδιο, οι παρεμβάσεις σε Καστοριά και Γρεβενά ακυρώνονται. Και από αστικές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ορεινές και αγροτικές περιοχές και από υποδομές υποδοχής, όπως την χρηματοδότηση ΒΙΠΕ. Την ίδια ώρα προβλέπονται χρηματοδοτούμενες δράσεις σε νησιά, όπως για την εστίαση”

“Τα 6 δις μοιράζονται σε όλη την χώρα . Οι τηλεθερμάνσεις με το φυσικό αέριο χωρίς να προβλέπεται επιδότηση αφήνουν 42.000 νοικοκυριά στον αέρα. Η μετέγκατασταση της Ακρινής πάει στον αέρα. Η ΔΕΗ μεταβιβάζει σε τρίτους εδάφη που δεν τις ανήκουν .Το άρθρο 17 για την μεταφορά των εκτάσεων της ΔΕΗ και των υποχρεώσεων της στη Μετάβαση Α.Ε. πρέπει να καταργηθεί. Δεν μπορεί να βγαίνουν περιβαλλοντικοί όροι σε υπάρχοντες για να εγκρίνουν φωτοβολταϊκά σε εδάφη που έπρεπε να αποκατασταθούν και να δοθούν σε άλλη χρήση.

Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί”.

Ι.Π.

Αυτές είναι οι εισηγητικές προτάσεις για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: Να παραμείνουν οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία