Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κοζάνης, στο Κοβεντάρειο.

Κατά τη διαδικασία διαβούλευσης τέθηκαν βασικά θέματα που αφορούν το Δήμο Κοζάνης και το σχεδιασμό της πόλης για το διάστημα που έρχεται. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα βήματα που έχουν γίνει προς την ένταξη ενός μεγάλου μέρους της πόλης στο ΕΣΠΑ για ανάπλαση, διαμόρφωση και επανάχρηση χώρων, με σκοπό την αναζωογόνηση περιοχών που σήμερα είναι νεκρές. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοζάνης, Κώστας Δεσποτίδης, η συγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη αποτελεί πρόταση του Δήμου Κοζάνης προς τη ΓΑΙΟΣΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την υποβολή αυτής της πρότασης για έκδοση προεδρικού διατάγματος, και περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του χώρου του ΟΣΕ, καθώς και το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας για όλη την πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτίδη, το νέο πολεοδομικό συγκρότημα, και κυρίως η περιοχή του ΟΣΕ, θα αποτελέσει ένα μεγάλο βιοκληματικό πάρκο, 70 – 80 στρεμμάτων, μία ανάσα για την πόλη της Κοζάνης. Επίσης, στον ίδιο χώρο αναμένεται να βρίσκεται και η στεγασμένη λαϊκή αγορά που θα συνοδεύεται από υποστηρικτικές κλειστές εγκαταστάσεις, όπως γραφεία και χώρους υγιεινής. Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει την ύπαρξη βρεφικού σταθμού, αλλά και χώρων στάθμευσης και αθλητισμού. Το συνολικό αυτό σχέδιο αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάζονται στην πόλη, καθώς και το κενό που παρατηρείται στο χώρο του σταθμού.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ντέλμας, μηχανικός και εκπρόσωπος του ΤΕΕ στη διαβούλευση, σκοπό του επιμελητηρίου δεν αποτελεί απλά η δημιουργία ενός ψυχαγωγικού κέντρου στο χώρο του ΟΣΕ, αλλά η δημιουργία ενός πόλου αστικής ανάπτυξης για όλη την περιοχή.