Ένα διαρκές ταξίδι στα Βαλκάνια ξεκινάει και πάλι, αυτήν την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου – και κάθε Πέμπτη – στις 13:00, στην ΕΡΤ3, μέσα από την εκπομπή «Βαλκάνια Εξπρές» που διανύει την δεύτερη δεκαετία παρουσίας της στον «αέρα» της ΕΡΤ3.

Η αγαπημένη σειρά ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να επανασυνδέσει το ελληνικό κοινό με μια περιοχή της γεωγραφίας μας τόσο σημαντική για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία μας, αλλά και για το μέλλον μας, επανεκκινεί με νέο κύκλο επεισοδίων. Η εκπομπή «χτίζει» μια γνωριμία με μια «γειτονιά», στην οποία καλούμαστε να συνυπάρξουμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και να διαχειριστούμε από κοινού ζωτικά θέματα. Τα ντοκιμαντέρ αποτελούν μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς μας ταξιδεύουν σε ένα κομμάτι μιας ανεξερεύνητης Ευρώπης με μοναδική φυσική ποικιλομορφία, γαστρονομία, μουσική και λαϊκό πολιτισμό, αλλά και σύγχρονη ζωή καθώς και καινοτόμο πνεύμα, έχοντας πολλά να προσφέρει στο σημερινό γίγνεσθαι.

Επεισόδιο 1ο: Novi Sad – μια πολιτιστική συνάντηση Βαλκανίων και Ευρώπης
Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή μας ταξιδεύει στο Νόβι Σαντ, την πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας στην βόρεια Σερβία, αναζητώντας την ταυτότητα μιας πόλης-γέφυρας μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων, που ήταν πάντα ένας κόμβος εμπορίου και πολιτισμού. Μια πολυπολιτισμική πόλη, που ξέρει να γεφυρώνει τις διαφορετικότητες και να συνθέτει διαρκώς νέες πολιτιστικές τάσεις, το Νόβι Σαντ είναι η πρώτη πόλη από χώρα που δεν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έλαβε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 (αν και εξαιτίας της πανδημίας, όλες οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν για το 2022). Πάμε να γνωρίσουμε την «Πόλη των Φεστιβάλ», με εμβληματικότερο εκείνο του EXIT – το μεγαλύτερο του είδους του στα Βαλκάνια – που δονεί με την μουσική του ενέργεια το Νόβι Σαντ. Μαθαίνουμε γιατί η πόλη ονομάστηκε «Σέρβικη Αθήνα» και για το ρόλο της Μάτιτσα Σέρπσκα στην πολιτιστική αναγέννηση του σέρβικου λαού. Γνωρίζουμε ανήσυχους καλλιτέχνες, εργαστήρια και ατελιέ, θερμοκοιτίδες καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα συμμετάσχουν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αναζητούμε, τέλος, τον ρόλο που έπαιξαν οι γέφυρες στην ταυτότητα μιας πόλης-διαμεσολαβητή μεταξύ Μεσευρώπης και Βαλκανίων.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης : Θεόφιλος Καλαϊτζιδης
Β’ κάμερα – χειρίστης drone:Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση :Κώστας Χατζησάββας

• Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα
• Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3