Δεν υπάρχει ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην σημερινή ενημέρωση της Πέμπτης μίλησε για πτωτική πορεία της πανδημίας κατά 7% και μέση ηλικία κρουσμάτων στα 33 ετών. «Είμαστε στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό των τεστ. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1% λόγω του μεγάλου αριθμού τεστ στους ανεμβολίαστους. Υψηλή θετικότητα βλέπουμε στα αντιγονικά τεστ στην Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Δράμα, Μύκονο, Σαντορίνη. Η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει διακυμάνσεις. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Την περασμένη βδομάδα υπήρχε αυξητική τάση στην Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία».

Αναφορά έκανε στη γραμμική συσχέτιση μεταξύ εμβολιαστικής κάλυψης και επιδημιολογικού φορτίου. Με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει και αποκλιμάκωση της επιβάρυνσής στο ΕΣΥ. Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 69%, έχει ξεπεράσει όμως το 90% στην Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ενώ είμαστε ακόμα στις αρχές φθινοπώρου.

Ο αριθμός των εφήβων στα παιδιά 12-18 είναι σημαντικά μειωμένος από ότι τον Αύγουστο. Αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παρατηρείται εκεί που υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επικρατεί ενδοοικογενεικαή μετάδοση. Εκεί που υπάρχουν πολλά κρούσματα βλέπουμε και τους γονείς 35-45 να νοσούν. Δεν υπάρχει ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά του ιού. Οι ενήλικοι εμβολιασμένοι  συμβάλλουν στην υγεία των παιδιών τους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου