Κρατηθείτε μακριά απ’τη θλίψη, λέει ένας Ισλανδός συγγραφέας, γιατί η θλίψη είναι αρρώστεια της ψυχής. Είναι αλήθεια πως η ζωή έχει πολλά δεινά, αλλά το πνεύμα που βλέπει τα πάντα απ’την πιο χαρούμενη όψη τους και κάθε αμφίβολη προσφορά σαν γεμάτη πιθανά καλά, κουβαλάει μέσα του ένα ισχυρό και μόνιμο αντίδοτο.Η μελαγχολική ψυχή μεγαλώνει την δυστυχία, ενώ ένα χαρούμενο χαμόγελο διαλύει συχνά την ομίχλη που προαναγγέλει την καταιγίδα.

Ο απλούστερος και συχνά ο λογικότερος τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς τους κακόκεφους ανθρώπους, που δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν, είναι να μένει μακριά τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά είναι μια πολύ χρήσιμη στρατηγική. Οι γκρινιάριδες , όπως και τόσοι άλλοι άνθρωποι, που αφήνουν τις ‘’περιοχές των σφαλμάτων τους’’να κυριαρχούν στη ζωή τους, βγάζουν κάποιο κέρδος από την δυστυχία τους. Συχνά το κέρδος αυτό είναι η δική σου προσοχή ή ακόμη χειρότερο, η ικανοποίηση ότι σε παρέσυραν κι εσένα στη μαυρίλα της δυστυχίας τους.

Δεν έχεις καμμιά υποχρέωση να ακολουθήσεις τους καταθλιπτικούς ανθρώπους στη δυστυχία τους, ούτε καν να βρίσκεσαι κοντά τους. Μάζεψε γύρω σου χαρούμενα πρόσωπα- ανθρώπους που ξέρουν να προχωρούν και να απολαμβάνουν-, αντί για τους κλαψιάρηδες που ευχαριστιούνται να παραπονιούνται για την μοίρα τους.Μπορείς βέβαια να προσφέρεις παρηγοριά και βοήθεια στους μόνιμα δυστυχείς, πέρα όμως απ’αυτό, κυρίως όταν η προσφορά σου απορρίπτεται επανειλλημένα , έχεις υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σου να αποφεύγεις να κάνεις παρέα με ανθρώπους που μπορεί να σε παρασύρουν και σένα προς τα κάτω.

Οι άλλοι θα σε αντιμετωπίσουν συχνά με οργή και επιθετικότητα, μέσα από την δυστυχία τους, για να τραβήξουν την προσοχή σου και αν ανταποκριθείς, απλώς ενισχύεις τις συμπεριφορές που θέλεις να εξαλείψεις. Με τα να μένεις κοντά σε τέτοιους μίζερους χαρακτήρες, όσο και αν αυτό σε εκνευρίζει, τους διδάσκεις να συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά. Περισσότερο καλό θα τους κάνεις αν φεύγεις μακριά, όταν έρχεται στην επιφάνεια αυτή η δυσάρεστη συμπεριφορά τους. Έτσι , όχι μόνο θα παρατήσουν εκείνοι τις γκρίνιες και θα ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό,αλλά και εσύ θ’απελευθερώσεις τον χρόνο σου για να τον χρησιμοποιήσεις καλύτερα για τον εαυτό σου.

Οι άνθρωποι, που γίνονται επικίνδυνοι με την αποπροσανατολιστική μελαγχολίατους, περνούν τη ζωή τους προβλέποντας καταστροφές και βρίσκοντας ψεγάδια. Σπάνια έχουν κάτι το ευχάριστο να πουν και περιμένουν πάντα το χειρότερο, αντί να βλέπουν το μέλλον με ευχαρίστηση ή αισιοδοξία.Αισθάνονται εξαπατημένοι από τη μοίρα και εξουδετερώνουν με τα θλιβερά τους παράπονα κάθε προσπάθεια σου να φανείς ευχάριστος. Θυματοποιούν τους άλλους με τα παράπονα ότι κανείς δεν τουςς καταλαβαίνει, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται με πάθος να γίνουν κατανοητοί. Είναι εξ ορισμού ανικανοποίητοι και απρόθυμοι να καταβάλουν την παραμικρή προσπάθεια.

Μερικοί άνθρωποι αυτής της κατηγορίας περνούν ολόκληρη τη ζωή τους, από τα νιάτα ως τα γηρατειά, μ’αυτή την αυτοκαταστροφική στάση. Θα είσαι ο πιο μεγάλος ‘’ηλίθιος’’ του κόσμου αν παγιδευτείς κοντά τους, είτε είσαι συνδεδεμένος μ’αυτούς είτε όχι, γιατί ποτέ δεν θ’ακούσεις τίποτε άλλο από ατελείωτα θλιβερά συμβάντα:ληστείες, θάνατοι,το χθεσινό δυστύχημα, η οικονομική κρίση, ο φριχτός καιρός, ο κρύος χειμώνας και άπειρα τέτοια. Γι’αυτούς δεν υπάρχει ποτέ καλή μέρα. Η πιο καλή κουβέντα που μπορούν να πουν είναι:’’Ίσως βρέξει’’.

Βασικά όλη αυτή η συμπεριφορά εξακολουθεί να υπάρχει γιατί την δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα κάποιοι ανόητοι και ενισχύθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Δεν είσαι υποχρεωμένος , όμως να γίνεις ένας απ’αυτούς τους ‘’ηλίθιους’’.Μπορείς να μείνεις μακριά , μπορείς να την αγνοήσεις επιδεικτικά ή μπορείς να αντεπιτεθείς με παρατηρήσεις σαν και αυτήν:’’Όσο απαίσια και αν τα παρουσιάζεις τα παιδικά σου χρόνια, όλο ,γι’αυτά μιλάς’’ ή ‘’Δεν φαίνεται να σ’ ενοχλεί και τόσο το πρόβλημα υγείας σου, όλο γι’αυτήν μιλάς και δεν κάνεις τίποτε’’.Δεν χρειάζεται να γίνεσαι σαρκαστικός.Πληροφορησέ τους απλώς ότι δεν ανέχεσαι το ατελείωτο κλαψούρισμα και την γκρίνια. Αντιμετώπισέ τους καλότροπα, αλλά , αν το κλαψούρισμα συνεχίζεται, φύγε και εξήγησέ το γιατί πολύ ξεκάθαρα χαίρεσαι την ζωή και δεν θέλεις να σου χαλάσουν την διάθεση.

Ο καλύτερος τρόπος για να βγούν από την μιζέρια τους οι αιώνια παραπονούμενοι είναι η συμμετοχή τους σε σχέδια που τους ενδιαφέρουν και τους επιτρέπουν να επενδύσουν τον εαυτό τους. Δείξε προθυμία να τους βοηθήσεις, αλλά αν οι τίμιες προσφορές σου απορριφθούν, μην δεχτείς να ενοχοποιηθείς ή να καθίσεις να ακούς το γιατί τα ‘’θύματα’’ δεν μπορούν να κάνουν τούτο ή το άλλο.

Να είσαι ‘’δεικτικός συμπαραστάτης’’, αλλά όχι το θύμα του θύματος.Όταν οι μίζεροι άνθρωποι καταλάβουν ότι δεν είσαι πραγματικά διατεθειμένος να μείνεις δίπλα τους, σχεδόν πάντα σταματούν τις προσπάθειες να σε θυματοποιήσουν και κατά περίεργη ειρωνεία, αρχίζουν να γιατρεύονται και από την μιζέρια τους.

Τις περισσότερες φορές η δυστυχία πηγάζει από τις σκέψεις και όχι από την πραγματικότητα.-Σενέκας-.

ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ- ΠΟΛΥΞΕΝΗ