Η αύξηση του πληθυσμού της άγριας πανίδας μπορεί να αντιμετωπίζεται αισιόδοξα όταν είναι ελεγχόμενη. Φαίνεται ότι με τα αγριογούρουνα που γέμισαν τα βουνά της ευρύτερης περιοχής , η κατάσταση δεν είναι ομαλή και μάλιστα τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σε συνδυασμό με την εστία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία. Μπορεί οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις χοίρων στη Δυτική Μακεδονίας να είναι ελάχιστες, αλλά το κυνήγι στα Βαλκάνια και στη Βουλγαρία είναι κάτι σύνηθες στους κυνηγούς της περιοχής. Την ίδια ώρα τα αγριογούρουνα σε πολλές περιοχές Σιδερά, Μικρόκαστρο, Τσοτύλι, Μεταξά έχουν πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα.

Οι κατά τόπους διευθύνσεις κτηνιατρικής προειδοποιούν τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, μιας και το νόσημα είναι εξαιρετικά νοσηρό και μεταδίδεται .Αν μεταφερθεί αίμα ή κοπριά άρρωστων ζώων, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ δυσάρεστες. Η πανώλη μεταδίδεται και προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στους αγριόχοιρους. Μεταδίδεται μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα και έμμεση επαφή, μετά από
σίτιση με μολυσμένα προϊόντα χοίρων, με μολυσμένα αντικείμενα π.χ. στρωμνή
,ζωοτροφή, οχήματα, ρουχισμό, μπότες /παπούτσια, εξοπλισμό καθώς και με έντομα.

Άλλοι χοίροι και αγριόχοιροι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ζώων μας, οπότε προτείνεται μεταξύ άλλων και η αποφυγή επαφής με ζώα άλλων εκμεταλλεύσεων, αγριόχοιρους και άλλα είδη ζώων. Όταν όμως ο κυνηγός που έρχεται από τη Βουλγαρία δεν απολυμαίνει τα εργαλεία του ή και το ίδιο το αυτοκίνητο που μεταφέρει το ζώο, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Με το δεδομένο ότι οι αγριόχοιροι έχουν γεμίσει τα βουνά, η εξάπλωση της νόσου καραδοκεί.

Ιωάννα Παπαδημητρίου