Μπορεί η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Αντωνιάδου να πήρε 30.000 ευρώ (16.300 € και 13.800 € κατά τα έτη 2020 και 2021 αντίστοιχα), για προμήθειες στα σχολεία της Εορδαίας, αλλά δεν τίθεται θέμα πειθαρχικής δίωξης, διότι οι περισσότερες αναθέσεις πλην μεμονωμένων έγιναν από τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων. Αυτή είναι η θέση-απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στο Δήμο Εορδαίας που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστή.

Διότι πολύ απλά υπάρχει και η απόφαση από τις σχολικές επιτροπές έστω και αν στην Εορδαία φαίνεται να υπάρχει αυτό το ιδιότυπο «καθεστώς» οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να επιλέγουν τους προμηθευτές κατά την κρίση τους. Δηλαδή να έχουν στα χέρια τους ένα ικανοποιητικό ποσό για τις ανάγκες των σχολείων και να προχωρούν σε αναθέσεις οι ίδιοι. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχει και τριμελής επιτροπή στα σχολεία για τον έλεγχο των τιμολογίων πριν φτάσουν στις σχολικές επιτροπές. Αρμόδιο δε όργανο για να διενεργήσει τον κατασταλτικό έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών και των σχετικών εκδοθέντων τιμολογίων, είναι όμως ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν Κοζάνης, όπως αναφέρει η απάντηση της Αποκεντρωμένης.

Όσο για την οργάνωση του γραφείου παιδείας από το Δήμο Εορδαίας υπάρχει τελικά το ερωτηματικό αν ελέγχονται τα τιμολόγια ή όχι. Διότι διαφορετικά δεν θα ξεπερνούσαν και το 2020 και το 2021 τα ποσά ανάθεσης στην αντιδήμαρχο της Εορδαίας τα 10.000 ευρώ κατ’ έτος.

Ακόμα και αν δεχτεί κανείς ότι πράγματι οι διευθυντές κάνουν συμβάσεις-απευθείας αναθέσεις με τους εκάστοτε προμηθευτές, διερωτάται κανείς πώς γίνεται αυτές να ξεκίνησαν το 2019. Τότε ξεκίνησε και η επιχειρηματική δράση της κας Αντωνιάδου στο εκάστοτε τομέα, αλλά και η νέα δημοτική αρχή. Δεν μπορεί όλοι οι διευθυντές έτσι απλά να έβρισκαν την ίδια προμηθευτή με τις ασυναγώνιστες τιμές… από το 2019 και μετά. Και κανείς να μην τους ενημερώνει ότι δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ κατ’ έτος ως το 2021 και τα 10.000 ευρώ από το 2021 και μετά.

Ελπίζουμε ότι υπάρχει απάντηση από τον χώρο της παιδείας και τα όργανά τους γιατί εδώ πέφτει ένα βάρος στους διευθυντές, το οποίο είναι άδικο να σηκώσουν. Το ζήτημα από την άλλη αφορά πρωτίστως τον επιχειρηματικό κόσμο και τον Εμπορικό Σύλλογο της Πτολεμαΐδας και όχι μόνο την αντιπολίτευση του Δήμου Όσο για την εμπλοκή του Αντιδημάρχου Παιδείας που είναι και μέλος των Σχολικών Επιτροπών αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσα χρόνια δεν έχει πάρει ποτέ τα έξοδα παράστασης που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 28.000 ευρώ σε τέσσερα χρόνια. Αλλά είναι ο πρόεδρος των σχολικών επιτροπών και ο υπογράφων όλων των αποφάσεων.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η μη πειθαρχική δίωξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Εορδαίας και η Αποκεντρωμένη με τις απευθείας αναθέσεις από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων!

Από το 2019 η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Εορδαίας ασχολείται με την προμήθεια Η/Υ – Και προμηθεύει μόνο τα σχολεία της Εορδαίας

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και προμηθευτής του Δήμου Εορδαίας με υπολογιστές, ηλεκτρολογικό υλικό, ανταλλακτικά -Δεκάδες τιμολόγια από το 2019-2022