Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης γνωμοδότησε αρνητικά για τα δυο πολύγωνα του φωτοβολταϊκού σταθμού 550 MW στο ορυχείο Πτολεμαΐδας που σπάει σε πέντε κομμάτια. Ο Βασίλης Βασιλακόπουλος, εισηγητής του θέματος μίλησε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε απαλλοτριωμένα εδάφη της ΔΕΗ. Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της υπηρεσίας και του ίδιου για τα πολύγωνα Α και Γ διότι αφορά καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή και αναδασωτέες που βρίσκονται σε όρια οικισμών δεδομένης και της παρακώλυσης της πρόσβασης από τη συντομότερη οδό με το συντομότερο δρόμο για την Ακρινή πλέον να μην υπάρχει και να απαιτείται πρόσβαση από τον ‘Άγιο Δημήτριο. Την επιφύλαξή του εξέφρασε για το πολύγωνο Β αν περιγραφτούν από τον κατασκευαστή τόσο οι απαιτούμενες ποσότητες ς νερού 94.000 κ.μ. , όσο και ο τρόπος άντλησης αυτών. Τα Δ και Ε ανήκουν στο δήμο Εορδαίας.

Ο Χάρις Κουζιάκης ήταν αρνητικός επί του συνόλου του έργου μιλώντας για ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό σε 5 κομμάτια 14.000 στρεμμάτων που ανήκει στη ΔΕΗ Αναγνώσιμες και μεγάλο μέρος της στην RWE, μια εταιρία που δεν επενδύει στον τόπο της αλλά μέσω συμπράξεων με άλλε ς εταιρίες αλλού «.Η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται εδάφη απαλλοτριωμένα δημιουργώντας τετελεσμένα.6.400 είναι το κομμάτι μπροστά στην Ακρινή με τη ΔΕΗ να κάνει ό, τι θέλει προτού εγκριθούν τα χωροταξικά που θα ανατεθούν στην ίδια. Είμαστε αρνητικοί με τη γνωμοδότηση γιατί γίνεται με όρους αποικιοκρατικούς. Κρατά η ΔΕΗ τα καλά κομμάτια και δίνει σε εμάς τους κρατήρες για να τους αποκαταστήσουμε .Θίγονται δικαιώματα των κατοίκων της Ακρινής».

Ο πρόεδρος της Ακρινής Θεοχάρης Καζαντσίδης ανέφερε τα τέσσερα πολύγωνα είναι σε χωριά που απαλλοτριώθηκαν , μετεγκαταστάθηκαν ή είναι υπό μετεγκατάσταση με εξαίρεση το πολύγωνο Α κοντά στην. «Αν φτιαχτεί το πάρκο θα χαλάσει και ο δρόμος και θα απομονώσει το χωριό , στο μέλλον θα έχουμε και πρόβλημα μετάβασης. Η ΔΕ Η κατέστρεψε τον επαρχιακό δρόμο Ε35 χωρίς να τον αντικαταστήσει .Θα είναι ένα τερατούργημα γύρω από την Ακρινή και θέλω να εκφράσω την αγωνία μου. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να λειτουργήσει ως δυνάστης».

Η Νούλα Τουμπουλίδου ανάφερε ότι όσο το πλαίσιο της μετεγκατάστασης της Ακρινής είναι σε εκκρεμότητα και τίθεται θέμα σε οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή χωρίς ξεκαθαρισμένο πλαίσιο. «Η ΔΕΗ πρέπει να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της στην τοπική κοινωνία και να στηρίξει τους ενεργειακούς δήμους .Για κάθε μεγαβάτ που παράγει η ΔΕΗ θα πρέπει να ανταπαντήσει με μεγαβάτ που θα παραχωρήσει. Ας σταθεί δίπλα μας ως συμπαράστασης και όχι ως μια δύναμη που θα μας εκτοπίσει».

Κατά πλειοψηφία πέρασε και ο καθορισμός χρήσεων γης σε εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Εξοχής. Ο Χάρις Κουζιάκης ανάφερε ότι 430 στρέμματα σπάνε σε 45-50 ιδιοκτησίες και τίθεται θέμα κατάτμησης, όταν υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία σε εξέλιξη από πλευράς υπουργού ώστε να σταματήσει μια τέτοια πρακτική.

Ιωάννα Παπαδημητρίου