Στα  ορυχεία έχουν γίνει πολλές φορές κατολισθήσεις κάτι που είναι γνωστό στους ορύχους.Το 1998 υπήρχε κατολίσθηση στα πρανή του ορυχείου Αμυνταίου.Επίσης τον Ιανουάριο του 2006 υπήρξε νέα κατολίσθηση, κοντά στην περιοχή της κατολίσθησης του 2017.Τότε η ΔΕΗ ξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Την Τρίτη 17/01/2006 εξελίχθηκε φαινόμενο κατολίσθησης σε μικρό τμήμα των πρανών των σταθερών ταινιόδρομων του Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου χωρίς καμία επίπτωση στο προσωπικό και σε ζωτικά τμήματα του εξοπλισμού.

Η κατολίσθηση οφείλεται στην ύπαρξη γεωλογικού ρήγματος, στον έντονο τεκτονισμό και κατακερματισμό των υλικών και σε υπόγεια νερά που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή.
Η αστάθεια της περιοχής είχε έγκαιρα παρατηρηθεί από την ιεραρχία του ορυχείου και είχαν ληφθεί τα παρακάτω μέτρα :

1. Τοποθέτηση υδρογεωτρήσεων αποστράγγισης της περιοχής.
2. Εγκατάσταση δικτύου μέτρησης των μετακινήσεων.
3. Ενημέρωση του προσωπικού για την εξέλιξη του φαινομένου.

Τα μέτρα αυτά ασφαλείας εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα καθώς το φαινόμενο αστάθειας της περιοχής εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και του παγετού που ακολούθησε.
Tη Δευτέρα 16/1/06 μετά την επιτόπου εξέταση και ανάλυση όλων των δεδομένων, έγιναν τα εξής :

1. Πλήρης αποκλεισμός της διαταραγμένης περιοχής με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια του προσωπικού.
2. Διαφύλαξη των ζωτικών τμημάτων του εξοπλισμού.

Με βάση το σχεδιασμό του Ορυχείου και τις κατευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων το Ορυχείο Αμυνταίου θα επανέλθει άμεσα σε πλήρη λειτουργία.
Τονίζεται ότι τα υψηλά αποθέματα σε λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα, τα αποθέματα λιγνίτη στις εφεδρικές αυλές του Ορυχείου, η συνέχιση της λειτουργίας της πλουσιότερης σε λιγνίτη τομής του Πεδίου Αμυνταίου και η δυνατότητα αξιοποίησης εναλλακτικών δυνατοτήτων παραγωγής λιγνίτη διασφαλίζουν πλήρως την λειτουργία του Σταθμού.

Το 2009 υπήρξε μια ακόμη καταλίσθηση , όπως και το Δεκέμβριο του 2011 με μετακίνηση  περισσότερων  από 20 εκατομμύρια κυβικά μαζών . Πολλές μελέτες ακολούθησαν  όπως η κοιτασματολογική μελέτη του Κ. Κούκουζα (ΙΓΜΕ του 1979) όπως και η διδακτορική διατριβή του καθηγητή Σ. Παυλίδη του 1985 «Νεοτεκτονική εξέλιξη της λεκάνης Φλώρινας, Βεγορίτιδας, Πτολεμαΐδας»., η οποία και αναφερει υηην υπαρξη ρήγματος στην περιοχή.

Αντίστοιχες κατολισθήσεις με τις παραπάνω παρατηρούνται σε όλα τα ορυχεία τόσο της ΔΕΗ όσο και σε ιδιωτικά ορυχεία.Και στη Μεγαλόπολη και στο ορυχείο Κλειδιού, Νοτίου Πεδίου και Μαυροπηγής της ΔΕΗ έχουν σημειωθεί κατολοσιθήσεις, αλλά ποτέ τόσο κοντά σε οικισμό.

Επίσης οι  ρωγμές που έχουν παρατηρηθεί στο έδαφος αλλά και στα σπίτια των Αναργύρων των Βαλτόνερων του Αετού και του Ξινού Νερού δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά υπήρχαν από το 2000. Σύμφωνα με  έγγραφο  της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, με ημερομηνία 15-7-2003  προκύπτει ότι: Οι ρωγμές στα σπίτια στους Αναργύρους εμφανίστηκαν τουλάχιστον 4-5 χρόνια πριν το 2003.(ακολουθεί το έγγραφο)

Στην ευρύτερη περιοχή,  δηλ. στο Ξινό νερό και στο Φανό είχαν παρατηρηθεί παρόμομια  φαινόμενα στο παρελθόν και μάλιστα για την διερεύνησή τους είχε επιληφθεί το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ). Στο ίδιο Ινστιτούτο ανατέθηκε η μελέτη για την αποτίμηση των αιτίων πρόκλησης βλαβών σε κτίρια των Αναργύρων, η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2006. Τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά τόσο στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας όσο και στο ΙΓΜΕ. Οι φορείς αυτοί και η Πολιτεία ποτέ δεν αμφισβήτησαν τα πορίσματα των ανεξάρτητων αυτών μελετητών, οι οποίοι ποτέ δεν απέδωσαν στις εργασίες του ορυχείου την ευθύνη για την δημιουργία καθιζήσεων και ρωγμών. Τα χωριά Φανός και Ξυνό νερό απέχουν 4-5 χιλ. μακριά από το ορυχείο ακόμη και σήμερα.

Οπότε το να κατηγορείς μονομερώς τη ΔΕΗ για την καθίζηση, φαίνεται να μην είναι ορθό και λογικό, όταν η ύπαρξη ρηγμάτων και ρωγμών στα σπίτια ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες, πριν αναπτυχθεί το ορυχείο και βρεθεί κοντά σε οικισμούς.Για μια μεγάλη κατολίσθηση σαν την πρόσφατη στο Αμύνταιο σίγουρα συνέβαλαν πολλοί παράγοντες και φυσικά και η δραστηριότητα της ΔΕΗ.Εξάλλου δεν μπορεί από τη μια να ζητάς να μην κλείσει το ορυχείο και από την άλλη να κατηγορείς της ΔΕΗ για την κακή  λειτουργία του.Τα ορυχεία όλα λειτουργούν για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων και έχουν μικρό συντελεστή ασφάλειας.

Ι.Π.

ΕΜΒΕ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΙΤΙΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΒΛΑΒΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΙΤΣΑΚ 2006 Θ.ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ-Μ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ