Οι μεγάλοι παίκτες ζητούν εγγυήσεις την ώρα που οι τοπικές αρχές απορρίπτουν το σύνολο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγάλους αλλά και μικρούς «παίκτες», εν όψει και του στόχου που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που απαιτεί την εγκατάσταση σταθμών πράσινης ενέργειας ισχύος 1 GW ετησίως ως το 2030.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το καλοκαίρι του 2020 έχουν οδηγήσει σε φρενίτιδα υποβολής αιτήσεων για νέες μονάδες ΑΠΕ από μικρούς επενδυτές, ενώ την ίδια ώρα οι μεγάλοι παίκτες του ενεργειακού τομέα μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα ΕΛ-ΠΕ, η Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Ελλάκτωρ, και ξένοι όπως η RWE, η ABO Wind και η ENEL, κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς για μεγάλα έργα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ με βάση τον ΕΣΕΚ μέσα σε μια δεκαετία θα πρέπει να γίνουν έργα της τάξης των 6-7 GW, σήμερα υπάρχει ένας όγκος αιτήσεων της τάξης των 100 GW.

Μάλιστα μετά τη νομοθετική ρύθμιση του περασμένου καλοκαιριού που επιτρέπει την ομαδοποίηση πολλών μικρών έργων για την υποβολή αίτησης απόκτησης όρων σύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ έχει λάβει περισσότερες από 4.000 αιτήσεις ομαδοποιημένων μικρών έργων συνολικής ισχύος 3 GW.
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες ανησυχούν για τη διαμόρφωση μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης ως προς το που και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εγκατασταθούν οι νέες μονάδες ΑΠΕ που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν μια βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ και αναρτώνται στον γεωπληροφοριακό χάρτη της Αρχής χωρίς ωστόσο να έχει γίνει καμία χωροταξική αξιολόγηση.

Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο η αξιολόγηση αυτή γίνεται στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας αδειοδότησης αλλά εν τω μεταξύ οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εύβοιας όπου μετά την έντονη αντίδραση που εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι του νησιού αλλά και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, όταν τον Φεβρουάριο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4MW» των εταιριών «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» και της πορτογαλικής EDP Renewables S.A., πρόσφατα ήλθε στη δημοσιότητα και νέο ψήφισμα των δημάρχων του νησιού, με πρωτοβουλία του πρώην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Συμεών Κεδίκογλου.

Το ψήφισμα, απευθύνεται στην Περιφέρεια, καταγράφει την αντίδραση των τοπικών δημοτικών αρχών αλλά και την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο, στο οποίο θα συνεισφέρουν όλοι οι Δήμοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν «κορυφαία» νομική εκπροσώπηση στη νομική μάχη που σκοπεύουν να δώσουν κατά του έργου, αλλά και γενικότερα της εγκατάστασης νέων αιολικών στην Εύβοια.

Σημειώνεται ότι το project της Ελλάκτωρ, προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ, αποτελείται από 8 αιολικά πάρκα, ισχύος 470 MW, 4 στη βόρεια-κεντρική Εύβοια και 4 στη νότια Εύβοια. Συνολικά το έργο αποτελείται από 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2MW η κάθε μία

Το βασικό επιχείρημα εξάλλου των φορέων που αντιδρούν είναι ο μεγάλος αριθμός αιολικών που συγκεντρώνει η Εύβοια, καθώς διαθέτει εξαιρετικά υψηλό αιολικό δυναμικό, πράγμα που προσελκύει τους επενδυτές. Ας σημειωθεί ότι και άλλοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ, προγραμματίζουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον νησί.
Οι μεγάλοι παίκτες ζητούν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που δεν αφορά μόνο την Εύβοια, αφού για παράδειγμα και η Περιφέρεια Ηπείρου απορρίπτει το σύνολο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ, οι μεγάλοι παίκτες ζητούν ξεκαθάρισμα της κατάστασης ώστε να μην χαθεί το επενδυτικό momentum.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με προσοχή το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο σε πρώτη φάση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή, ίσως και πριν το Πάσχα, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν τη δεύτερη φάση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ.

Πρόκειται για σημειακές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δυο χρόνια που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου που καταρτίζεται και αφορά την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Ταυτόχρονα όμως το ΥΠΕΝ που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά, αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ την εκπόνηση μελέτης για την ενσωμάτωση του υφιστάμενου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ, ώστε τα έργα ΑΠΕ που θα εμφανίζονται σε αυτόν να είναι συμβατά με την χωροταξική νομοθεσία.

Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επομένου διμήνου και εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια περισσότερο ξεκάθαρη εικόνα για το ποια έργα είναι συμβατά με το χωροταξικό πλαίσιο και μπορούν πράγματι να αδειοδοτηθούν. Όσο δε για το Ολοκληρωμένο Χωροταξικό των ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2022.

www.worldenergynews.gr