O Αντώνης Τουρλιδάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Εξαιρετικό χαρακτήρισε το κλίμα της πρώτης αυτής συνεδρίασης, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη το μεσημέρι, μιλώντας για ένα ισχυρό ίδρυμα και στις πέντε πόλεις. Προσκεκλημένη ήταν και η διοίκηση του ΤΕΙ, ο κ. Στέργιος Γκανάτσιος και οι αντιπρυτάνεις.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν την ένταξη των καθηγητών του ΤΕΙ, του προσωπικού ειδικών κατηγοριών, του διοικητικού προσωπικού, των φοιτητών, αλλά και γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων του ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζονται. Δόθηκαν πολλές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σε διοικητικό επίπεδο και γενικότερα υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση και αισιοδοξία. «Η ακαδημαϊκή κοινότητα χαιρετίζει τους νέους συναδέλφους του ΤΕΙ στο νέο Πανεπιστήμιο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τουρλιδάκης με την ευχή όλοι μαζί να ανταπεξέλθουν στους στόχους που θα τεθούν.

2, 8%-3% ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας, 6% οι εισακτέοι του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας σε σύνολο 78.000

Δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδευτεί ένας ικανοποιητικός αριθμό φοιτητών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συμπλήρωσε, γεγονός που βάζει ψηλά τον πήχη για την ετοιμότητα στην προετοιμασία του ιδρύματος.

Ο αριθμός εισακτέων είναι πολύ υψηλός σύμφωνα με τον πρύτανη. Όλοι είναι 78.000 στην χώρα και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναλογεί το 6% του συνολικού αριθμού των εισακτέων. Αν συγκρίνουμε ότι η Δυτική Μακεδονίας πληθυσμιακά καλύπτει τα 2, 8% με 3%, τότε πλουσιοπάροχα «είμαστε υποχρεωμένοι να εκπαιδεύουμε διπλάσιο αριθμό φοιτητών από αυτό που αναλογεί πληθυσμιακά». Υπάρχουν ερωτήματα για το πόσοι θα έρθουν να σπουδάσουν και πόσοι τελικά θα μείνουν μετά τις μεταγραφές, όπου υπάρχουν απώλειες πρόσθεσε ο ίδιος. Μάλιστα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τεχνολογικά τμήματα του ΤΕΙ και υπάρχουν κοντύτερα τμήματα σε μεγάλες πόλεις δημιουργεί μια αγωνία για το πόσους φοιτητές μπορούμε εν τέλει να προσελκύσουμε, τόνισε ο κ. Τουρλιδάκης.

Σπάνια βρίσκει κανείς ένα τμήμα στο παγκόσμιο στερέωμα με τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών συνέχισε όπως αυτά των 400 εισακτέων του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα νούμερα αυτά δόθηκαν από το ΤΕΙ. «Θα έχουμε μεγάλες απώλειες λόγω μεταγραφών και εύχομαι όχι λόγω ελκυστικότητας των τμημάτων. Πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε μια χαμηλή βάση και να γίνουν ελευθέρας επιλογής τα τμήματα την επόμενη χρονιά και να χαρακτηριστούν ως τμήματα δεύτερης κατηγορίας» λέγοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο μια αρνητική φήμη.

Αγώνας δρόμου για προγράμματα σπουδών, εξεύρεση καθηγητών

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνουν 16 νέοι οδηγοί σπουδών, αλλά και να οργανωθεί διοικητικά το νέο Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση ενός νομικού προσώπου μέσα σε μια μέρα με τις ασάφειες και τα ρίσκα των διαδικασιών μετάβασης δημιουργούν πολλές απαιτήσεις σε σύντομο διάστημα, όταν άλλα πανεπιστήμια είχαν 14 μήνες για να ολοκληρώσουν αυτή την διαδικασία. Στόχος είναι να προετοιμαστούν ελκυστικοί οδηγοί σπουδών που θα βασίζονται σε διεθνείς πρακτικές αλλά και να ετοιμαστεί το πληροφοριακό υλικό έγκαιρα ώστε κατά την επιλογή τους οι υποψήφιοι να αποφασίσουν.

Ήδη εντάχθηκαν τα μέλη του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες και καθυστερήσεις. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι τα οικονομικά και η πρόσληψη των καθηγητών. Η αναζήτηση πόρων για να καλυφτούν οι απαιτήσεις είναι μια μάχη με τον χρόνο. Ακόμα δεν έχουμε μια αίσθηση της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη αυτών των αναγκών τόνισε εξηγώντας ότι είναι σε διεκδίκηση θέσεων καθηγητών μέσα σε ένα κλίμα πίεσης, το οποίο αφενός δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό στους νέους φοιτητές, αφετέρου απαιτεί τη διαμόρφωση μιας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης.

Για να γίνει ένας διορισμός απαιτούνται ενάμιση με δύο χρόνια χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχουν εγγυημένες πιστώσεις για να καλυφθούν με έκτακτους τα μαθήματα. Πέρα από την ακαδημαϊκή δηλαδή δουλειά, πρέπει να προσληφθεί κόσμος, έκτακτοι καθηγητές, δυσεύρετοι με τις χαμηλές αμοιβές που δίνονται, ειδικά, σε μερικές ειδικότητες, όπως το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα όπου δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι επιστήμονες με διδακτορικό και πάνω.

Υπάρχει άριστη συνεργασία, όπως ανέφερε με τους προϊσταμένους του ΤΕΙ για την υπέρβαση που κάνουν ώστε να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων.

Οι εκλογές

Η θητεία του πρύτανη λήγει στις 31 Αυγούστου. «Θα χάναμε σημαντικό χρόνο αν γίνονταν τώρα οι εκλογές, αναζητούμε τρόπους να ενώσουμε τους ανθρώπους παρά να τους διαιρέσουμε» τόνισε κ. Τουρλιδάκης εξηγώντας ότι «όταν πετύχουμε τους στόχους, θα προκηρύξουμε εκλογές».

Στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές του Πανεπιστήμιου με οργανική θέση και οι πρωτοβάθμιοι του ΤΕΙ, αν κι εφόσον καταφέρουν να αποκτήσουν οργανική θέση. Η αίτησή τους από προσωποπαγή θέση σε οργανική πρέπει να εξετασθεί κατά προτεραιότητα. Αν οι διαδικασίες κινηθούν γρήγορα, θα έχουν και αυτοί δικαίωμα. συμμετοχής. Για τις θέσεις αντιπρυτάνεων μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει.

Δεν είναι καλό να συμπίπτουν οι δύο συνθήκες συνέχισε. «Δεν είναι δυνατόν θέματα διοικητικά να αξιοποιούνται από οποιαδήποτε πλευρά για προεκλογικές σκοπιμότητες. Πρέπει να γεφυρώσουμε νοοτροπίες. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μικροπολιτική δεν κάνει καλό σε κανέναν μας. Η θέση του πρύτανη είναι παροδική, θα επιστρέψουμε στα θρανία. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα ανθρώπινο Πανεπιστήμιο. Έχουμε έναν εκπαιδευτικό ρόλο και προς την κοινωνία για το πως πρέπει να διαχειρίζεται την πολιτική αυτή αντιπαράθεση» τόνισε. Τέλος εξέφρασε την ευχαρίστησή του που αναλαμβάνει ιστορικά την μετάβαση στο νέο Πανεπιστήμιο, τυχερός που συμμετείχε στην αρχιτεκτονική του νέου ιδρύματος βάζοντας την βάση για την μεγάλη αρχιτεκτονική σχολή που ο ίδιος ονειρεύτηκε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα εδώ: