Σε πρώτη φάση η Λάρισα και η Λιβαδειά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών σε αστικά κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» ήδη έχουν εγκριθεί 10.000 θέσεις προσφύγων για διαμονή σε διαμερίσματα με επιδότηση ενοικίου και τροφής, ενώ για το 2018 έρχονται 10.000 ακόμα θέσεις.

«Ο δήμαρχος της Κοζάνης έχει προθυμοποιηθεί να βοηθήσει» ανέφερε συνεργάτης του υπουργού Γιάννη Μουζάλα στον «Πρωινό Λόγο» τονίζοντας ότι αρχικά πρέπει να προταθούν τα διαμερίσματα. «Ανάλογα με το μέγεθος του δήμου θα έρχονται και οι πρόσφυγες» συνέχισε με στόχο να κλείσουν οι προσφυγικοί καταυλισμοί σε Τρίκαλα και Βόλο. «Όπου τρέχει το πρόγραμμα, ακολουθούν και προσλήψεις προσωπικού», συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία. Ήδη σε Κατερίνη και Γιαννιτσά δραστηριοποιείται η ΜΚΟ Περιχώρησις, η οποία βρίσκει καταλύματα για τους πρόσφυγες. Πολύ γρήγορα θα επεκταθεί ως την Κοζάνη το πρόγραμμα με το προσφυγικό να δίνει ανάσα στις τοπικές κοινωνίες. Ήδη η απομάκρυνση των προσφύγων από τα ξενοδοχεία των Γρεβενών κοστίζει.

Ι.Π.