Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης όρισε δικηγόρο με εμπειρία στις απαλλοτριώσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων που αφορούν την κατασκευή των νέων κοιμητηρίων του Δήμου Κοζάνης.

Όπως αναφέρει η απόφαση σύμφωνα με άρθρο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ορίζεται ότι επιτρέπεται να απαλλοτριωθούν αναγκαστικά υπέρ των Δήμων και Κοινοτήτων, για λόγους δημόσιας ωφέλειας, αστικά ή αγροτικά ακίνητα.

Ο Δήμος Κοζάνης για την υλοποίηση της κατασκευής του έργου των νέων Κοιμητηρίων πόλης Κοζάνης προτείνει αναγκαστική απαλλοτρίωση κατά την οποία αυτή είναι επιτρεπτή για λόγους δημόσιας ωφέλειας με μονομερή πράξη του Κράτους και έναντι αποζημίωσης του ιδιοκτήτη πουπροσδιορίζεται δικαστικά.

Σκοπός της απαλλοτρίωσης είναι η κατασκευή των νέων Κοιμητηρίων της πόλης της Κοζάνης. Η ίδρυση του νέου κοιμητηρίου, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ταφής που υπάρχουν σήμερα, μιας και το υφιστάμενο κοιμητήριο πλέον είναι δύσκολο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της πόλης. Η απαλλοτριωτέα έκταση είναι εκτός ορίων οικισμού της κοινότητας Πετρανών της Δημοτική Ενότητας Κοζάνης (συνολική έκταση προς απαλλοτρίωση 79 στρέμματα ).

Προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της κατασκευής των νέων κοιμητηρίων του δήμου Κοζάνης (περιοχή Τ.Κ. Πετρανών) και κατόπιν των άκαρπων επαφών μεταξύ των ιδιοκτητών των ακινήτων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή και του δήμου, πρέπει να προχωρήσει ο δήμος στις νόμιμες διαδικασίες απαλλοτρίωσης της εν λόγω έκτασης και αποζημίωσης των ιδιοκτητών των ακινήτων.

Για το λόγο αυτό ορίστηκε ο διορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου προκειμένου να καταθέσει αίτηση και κάθε σχετικό έγγραφο στο Μονομελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να καθοριστεί προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης από το Δικαστήριο και να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Μετεγκατάσταση για τα κοιμητήρια της Κοζάνης-Αναγκαστική απαλλοτρίωση οικοπέδων στα Πετρανά