Όλα ξεκινούν από τη σκέψη. Σκεφτόμαστε, αποφασίζουμε, ενεργούμε και επιτυγχάνουμε αποτελέσματα. Ότι έχετε γίνει μέχρι σήμερα και όπου έχετε φθάσει μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα από τις σκέψεις που κάνατε ή δεν κάνατε, τις αποφάσεις που πήρατε ή δεν πήρατε και τις ενέργειες που κάνατε ή δεν κάνατε.

Συνεπώς, εάν θέλετε να αλλάξει κάτι στη ζωή σας, θα πρέπει να αλλάξετε τις σκέψεις σας, τις αποφάσεις σας και τις ενέργειές σας.

Αυτό που θα πρέπει να αλλάξετε οπωσδήποτε, είναι οι αρνητικές πεποιθήσεις σας, οι οποίες δεν είναι αληθινές, αλλά τις έχετε αποδεχθεί από την παιδική σας ηλικία. Τότε που δεν μπορούσατε να κρίνετε τι είναι σωστό και τι όχι. Αυτές είναι εκφράσεις που σας είπαν όταν ήσασταν παιδιά, όπως: «δεν μπορείς», «δεν είναι αυτά για σένα», «δεν είσαι αρκετά καλός», «δεν είσαι αρκετά καλή», «δεν έχεις θάρρος», «δεν έχεις αυτοπεποίθηση», «έτσι είσαι εσύ». Εκφράσεις που αποθηκεύτηκαν στο υποσυνείδητο και σημάδεψαν τον συναισθηματικό σου κόσμο.

Αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις σας ταλαιπωρούν καθημερινά. Σας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, τα οποία έρχονται στην επιφάνεια κάθε φορά που αποφασίζετε να κάνετε κάτι διαφορετικό και δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε στη ζωή σας. Έτσι, σας δημιουργούν το αίσθημα της διστακτικότητας, της κατωτερότητας, της αποτυχίας, το οποίο με τη σειρά του μεγενθύνει το πρόβλημα της αρνητικής σκέψης και σας οδηγεί σε ένα καθοδικό σπιράλ συναισθημάτων, αρνητικότητας, άγχους και αυτοαμφισβήτησης. Κι έτσι μπαίνετε σε μια ρουτίνα, αντιμέτωποι με καθημερινά προβλήματα, τα οποία σκέφτεστε και ξανασκέφτεστε και από τα οποία δεν μπορείτε να απαλλαγείτε. Γιατί οι σκέψεις αυτές διαιωνίζονται και σας κρατούν καθηλωμένους στο παρελθόν.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα τους. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Όλα αυτά είναι συμπεριφορές και οι συμπεριφορές δεν είναι τίποτε άλλο από συνήθειες. Η διστακτικότητα, η άρνηση, η στενοχώρια η αυτοαμφισβήτηση, είναι συνήθειες. Τα καλά νέα είναι ότι οι αρνητικές συνήθειες μπορούν να αποβληθούν από το μυαλό και να αντικατασταθούν με άλλες καινούργιες, θετικές. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;

Για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις πρέπει να μάθεις πως να σπάζεις τις παλιές συνήθεις και να τις αντικαθιστάς με άλλες καινούργιες. Πριν όμως κάνεις οτιδήποτε πρέπει να μάθεις πως λειτουργεί η σκέψη σου ώστε να εφαρμόσεις αποτελεσματικά τις όποιες τεχνικές. Πρέπει να μάθεις τι κάνουμε, πως το κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Αυτές οι τεχνικές είναι γνωστές και εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το ότι διαβάζετε αυτό το κείμενο, ενημερώνεστε, εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας και βελτιώνετε τη σκέψη σας, αποτελεί για εσάς το πρώτο σημαντικό βήμα! Ρωτήστε και μάθετε τα επόμενα! Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε τη σκέψη σας και να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Νέστορας Κολοβός
Διδάκτωρ ΑΠΘ
Business & Life Coach