Ορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα από τους δήμους για τη διεξαγωγή των εκλογών χωρίς όμως να γίνει η απαραίτητη πρόβλεψη, όπως ορίζεται από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για το διαχωρισμό των αιθουσών σε α’ και β’ τμήμα. Τόσο στο δήμο Κοζάνης όσο και στο δήμο Εορδαίας δεν χωρίστηκαν τα τμήματα σε πολλές των περιπτώσεων, οπότε σε μία αίθουσα θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες, δύο εκλογικά τμήματα δηλαδή στον ίδιο χώρο. Ανεξαρτήτως του αν τίθεται θέμα ακυρότητας της εκλογικής διαδικασίας, τίθεται πρακτικό θέμα με την καταμέτρηση των ψήφων όταν δύο εφορευτικές επιτροπές θα εργάζονται ταυτόχρονα.

Ο δικηγορικός σύλλογος Κοζάνης έχει εκφράσει εντόνως την αντίθεσή του στο εν λόγω θέμα και μάλιστα δόθηκε από πλευράς περιφέρειας η ευκαιρία στους δήμους να ορίσουν άλλα εκλογικά τμήματα. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει έδαφος για αλλαγή της απόφασης παρά της προτροπές της περιφέρειας στους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, υπεύθυνους για τη σύσταση των εκλογικών τμημάτων , παρότι όλα τα σχολεία είναι διαθέσιμα για την εκλογική διαδικασία.

Σαφώς και προβλέπεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός τμημάτων, διπλάσιος στον αριθμό αν αναλογιστούμε ότι θα ψηφίσουμε σε άλλο τμήμα για περιφερειακές εκλογές και ευρωβουλή και σε άλλο για δημοτικές και κοινοτικές. Δύο κάλπες θα στηθούν λοιπόν στο α΄ τμήμα και δύο στο β΄, τέσσερις συνολικά, κάτι που φαντάζει αδύνατο σε πολλές δημοτικές ενότητες, οι οποίες δεν διαθέτουν τους ανάλογους χώρους.

Στην πόλη της Κοζάνης όμως και της Πτολεμαΐδας με το δεδομένο ότι όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά για να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα, μπορεί να υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός. Ψηφίζουμε στην μία αίθουσα για ευρωβουλή και περιφέρεια και κατόπιν σε διπλανή ή σε συνεχόμενη για δήμο και τοπικά συμβούλια και όχι μέσα στην ίδια. Κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες, αντί για τέσσερις και ο ψηφοφόρος θα ψηφίζει σε δύο εκλογικά τμήματα. Αυτήν ήταν και μία από τις σημαντικότερες αλλαγές, τις οποίες γνώριζαν οι δήμοι, αλλά φαίνεται ότι σκοντάφτει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών με τον διαχωρισμό των τμημάτων θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Αποφεύγονται οι μεγάλες καθυστερήσεις με τις ουρές κι εξασφαλίζεται στους δικαστικούς αντιπροσώπους η καλύτερη επίβλεψη της διαδικασίας, ρόλο που έχουν ως εγγυητές των εκλογών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πόσους σταυρούς βάζουμε στις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές στους πέντε δήμους της Π.Ε. Κοζάνης – Οι σταυροί προτίμησης σε Περιφέρεια και Ευρωεκλογές