Έντεκα από τα 22 τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μετρούν διψήφιο αριθμό εισακτέων. Η Πολυτεχνική Σχολή της Κοζάνης χάνει το Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και μένει με τρία ισχυρά τμήματα μαζί με το Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων, το οποίο παρά την χαμηλή του βάση κράτησε έναν ικανοποιητικό αριθμό εισακτέων.

Ναι και άλλα Πανεπιστήμια της χώρας έχαναν δυνάμεις όπως το Θεσσαλίας που κινδυνεύουν 11 από τα 36 τμήματά του, το Ιωάννινων με 11 στα 19 του τμήματα να χάνονται και το Αιγαίου που βρίσκεται σε χειρότερη θέση και από το Πανεπιστήμιο Δυτική Μακεδονίας με 11 από τα 19 του τμήματα να σβήνονται από τον χάρτη.

Η παραμονή του ίδιου αριθμού των εισακτέων σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποδείχτηκε εικονική , το «μπόνους» επιπλέον θέσεων εισακτέων του Υπουργείου Παιδείας ως ενίσχυση του ΠΔΜ έμεινε στα χαρτιά.

Πλέον τα πιο «πολυπληθή» τμήματα είναι το Πληροφορικής στην Καστοριάς με 207 εισακτέους από τα ΓΕΛ και 25 από ΕΠΑΛ, το Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης της Φλώρινας με 180 εισακτέους από ΓΕΛ , το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών με 176 από ΓΕΛ και άλλους 22 από ΕΠΑΛ , το Μηχανολόγων Μηχανικών με 135 από ΓΕΛ και άλλους 8 από ΕΠΑΛ και το Ψυχολογίας με 135 επιτυχόντες.

Θυμίζουμε ότι το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Κοζάνης αποτελούσαν και τα δύο πιο πολυπληθή τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με 400 εισακτέους το καθένα. Το Τμήμα Γεωπονίας στην Φλώρινα είχε 305, το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Κοζάνη 320, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά 300, το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη 320 και το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά 300.

Όλα αυτά πριν την ελάχιστη βάση εισαγωγής , η οποία ισοπεδώνει τα μισά τμήματα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αλήθεια ποια είναι η πρόταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας; Να ξεσηκώνει για την ανοίκιαστη γκαρσονιέρα; Ή να μεριμνά για την ποιότητα;

Εικονική η αύξηση των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας -Δημιουργία νέων υπεράριθμων τμημάτων